Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: VTI

Dubbfria vinterdäck på sommaren kan vara livsfarligt

Statens väg- och transportinstitut har genomfört tester med nordiska, dubbfria vinterdäck på barmark samt analyserat olycksstatistik. Slutsatsen är att däcktypen är överrepresenterad i statistiken och ökar olycksrisken.

När blommorna slår ut och träden börjar knoppa byter många från vinterdäck till sommardäck, men inte alla. Det finns bilister som fortsätter att köra på sina dubbfria friktionsdäck resterande del av året. Dels för att det inte är olagligt (endast dubbdäck är olagligt efter 15 april, om inte vinterväglag råder) och dels för att det är bekvämt att slippa byta. Vad dessa bilister inte tänker på är att de dubbfria vinterdäcken inte är lämpade för körning under sommarhalvåret när det råder barmark. Bland annat gummiblandningen gör att däckens prestanda är sämre än sommardäckens.

Teknikens Värld har i tidigare test visat at vinterdäck presenterar betydligt sämre än sommardäck när temperaturen har stigit och vägarna är torra eller våta. Greppet är helt enkelt inte detsamma.

Nu har även Statens väg- och transportinstitut, VTI, genomfört liknande tester och deras slutsats är: ”Kör inte med vinterdäck på sommaren!”.

VTI har testat tio olika däck från fem olika premiumdäcktillverkare – fem nordiska dubbfria vinterdäck samt fem sommardäck. Vi vet inte vilka däcken är, bara att de är nya och att de vid testtillfället var inkörda.

På torr asfalt visade VTI:s test att bromssträckan för de dubbfria vinterdäcken i genomsnitt är cirka 15 procent längre än för sommardäcken. På våt asfalt är skillnaden ännu större – 20 procents differens till vinterdäckens nackdel. 15 respektive 20 procent längre bromssträcka kanske inte låter så mycket, men det räcker för att kunna göra skillnad mellan död och överlevnad.

Vid undanmanöverprovet, som kan liknas vid Teknikens Världs älgtest, som utfördes på våt asfalt var skillnaden 15 procent. Maxhastigheten för sommardäcken var 83 km/h medan de dubbfria vinterdäcken nådde 72 km/h.

VTI testade även att köra däcken runt en våt asfaltslinga för att mäta varvtider. Sommardäcken klarade slingan på varvtider som var mellan 10 och 17 procent lägre än de tider som de dubbfria vinterdäcken klockades för.

Forskarna vid VTI har dessutom analyserat skaderiskerna utifrån de olika däcktypernas bromsprestanda vid olika typer av trafikolyckor – bakifrånkollision, frontalkollision och påkörning av fotgängare. De hypotetiska inbromsningssituationerna uppvisade alla ökade skaderisker vid användning av dubbfria vinterdäck av nordisk typ.

Till sist genomfördes även en djupstudieanalys av befintlig dödsolycksstatistik. Analysen tittade på åren 2008 och 2009 eftersom dessa år ger information om däckanvändning vid olyckstillfällena. VTI kunde med statistiken till hands se att odubbade vinterdäck är överrepresenterade vid dödsolyckor då det råder sommarväglag.

VTI påpekar att skillnaden i väggrepp mellan nordiska, dubbfria vinterdäck och sommardäck är signifikant, både när det gäller broms- och styrprestanda. Därför uppmanar de svenska bilister att inte köra med vinterdäck på sommaren. Teknikens Värld skriver under på den uppmaningen.