100428-dyrare bensin
100428-dyrare bensin

Dyrare bensin om rödgröna vinner valet

Oppositionen, som består av Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet, tänker höja koldioxidskatten på bensin med 49 öre per liter om de vinner valet i höst.

Den rödgröna oppositionen – Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet – har gemensamt förhandlat fram att de vill höja miljöskatterna med elva miljarder kronor de närmaste två åren, om de vinner valet i höst.

Största smällen, åtta av de elva miljarderna, får bilisterna ta då oppositionen vill höja koldioxidskatten på bensin med 29 öre per liter 2011 och därefter med 20 öre per liter 2012. Totalt handlar det alltså om en höjning på 49 öre per liter.

I höstas lade Miljöpartiet fram en motion om att höja koldioxidskatten på bensin med hela två kronor, men de har fått sansa sig och gå någon sorts gyllene medelväg tillsammans med de två andra partierna i oppositionen – Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

– Vi har fått kompromissa i den här frågan. Från Miljöpartiets sida har vi varit beredda att göra mer, men vi tycker att det här paketet är bra, säger Miljöpartiets ena språkrör Maria Wetterstrand till Dagens Nyheter.

Bensinpriset kommer alltså att höjas om oppositionen vinner valet om fem månader. För att kompensera höjningen säger de att de tänker höja reseavdraget. Miljöpartiet har räknat på det hela och säger att en genomsnittsbilist i Sverige som kör 1 500 mil om året kommer att få ökade kostnader med 78 kronor per månad.

Satsning på gas eller etanol

Den rödgröna oppositionen säger också att de kommit överens om att satsa på att konvertera de traditionella bränslena till gas eller etanol. Utöver det vill de satsa 600 miljoner kronor på utbyggnaden av biogaspumpar.

– Vi ser det som en ödesfråga för ett glesbefolkat land som Sverige att vi drastiskt minskar användningen av bensin och diesel. Priserna på olja riskerar att stiga till väldigt höga nivåer om fem tio år, och vi vill börja omställningen innan dess, säger Maria Wetterstrand till Dagens Nyheter.

I dag ligger priset för en liter 95-oktanig bensin på 13,47 kronor. Det är årets toppnotering. Om bara ett par månader börjar semestertiderna här i Sverige och vanligtvis höjs priset på drivmedel kraftigt inför den perioden. 14 kronor eller mer per liter bensin är antagligen ingen orealistisk gissning under sommarmånaderna.