Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
100630-bilbesiktning fri100630-bilbesiktning fri100630-bilbesiktning fri
100630-bilbesiktning fri

Dyrare bilbesiktning att vänta – monopolet försvinner 1 juli

Den 1 juli träder en rad nya lagar i kraft och en av dem är den monopolställning som Bilprovningen haft på den svenska marknaden. Flera konkurrenter väntas etablera sig här och priserna för en besiktning tros bli de dubbla.

Från och med i morgon – 1 juli – är statsägda Bilprovningen konkurrensutsatt för första gången sedan 1965 då deras monopol på att kontrollbesiktiga bilar försvinner. Men Bilprovningen själva ser inte konkurrensen som en nackdel, tvärtom. Konkurrensen sägs ge dem en chans att se vad de går för och utveckla bättre service till kunderna.

Det är dock oklart om någon eller några konkurrenter slår upp sina portar redan den 1 juli. Inga ackrediteringar ska ha utfärdats av Swedac som är den statliga myndighet som ansvarar för att varor och tjänster i Sverige ska vara säkra och tillförlitliga.

Däremot ska de ha fått in ansökningar om ackreditering från tre olika företag varav ett ligger närmare ett beslut än de andra. Vilka de tre företagen är vet vi inte, men troligtvis handlar det om Applus, Carspect och Dekra.

I och med att konkurrensen blir fri är det tänkt att kunderna, alla Sveriges bilägare, ska bli bemötta med bättre service så som fler tjänster och bättre öppettider med tillgänglighet både på kvällar och på helger. Därtill väntas antalet ställen där man kan besiktiga sin bil att öka kraftigt, så även antalet arbetstillfällen. Tar man Finland som exempel där marknaden har varit fri i många år har antalet stationer tredubblats.

Samtidigt spår man en risk med att bilprovningsstationerna kommer att koncentreras till de större orterna vilket gör besiktningen för boende på landsbygden mer svårtillgänglig.

Priserna är en annan femma. I dag kostar det som privatperson 300 kronor att kontrollbesiktiga sin personbil. Priset har legat stabilt sedan sju år tillbaka. I och med avregleringen väntas priserna att höjas på sikt. Enligt en utredning beordrad av regeringen är en stegvis prishöjning att vänta och taket nås troligtvis först när en fördubbling har skett – alltså omkring 600 kronor. En liknande utveckling har skett i exempelvis Finland sedan marknaden avreglerades där.