Dyrare diesel men billigare miljöbilar
Nya miljöbilar blir skattefria de första fem åren samtidigt som energiskatten på diesel höjs med 40 öre per liter. Förslagen ingår i den kommande klimatpropositionen som regeringen i dag presenterar på DN Debatt.
I klimatpropositionen presenterar regeringen sin plan för att sänka utsläppen av växthusgaser med ytterligare två miljoner ton till 2020. Tio år senare, 2030, är målet att Sverige ska ha en helt fossiloberoende fordonsflotta. För att påskynda övergången till en mer miljövänlig bilpark ska nya miljöbilar befrias från fordonskatt de första fem åren. Det innebär också att den nuvarande miljöbilspremien försvinner. Skillnaden är att skattebefrielse ska omfatta bilar köpta av företag vilket inte miljöbilspremien har gjort.
Skattebefrielsen är tänkt att träda i kraft den 1 januari 2010 men ska gälla retroaktivt och bilar tagna i bruk från och med den 1 juli 2009 ska omfattas. Dagens miljöbilsdefinition kommer fortfarande att gälla. En Volvo V50 1,6D Drive har i dag en årlig fordonskatt på 1 985 kronor. På fem år sparar man alltså 9 925 kronor. Med en Volvo V70 2,5FT sparas 8 000 kronor. På merparten av nybilsförsäljningen kommer miljöbilsersättningen med andra ord att sjunka jämfört med tidigare engångsbelopp på 10 000 kronor.
Beskattningen av koldioxidutsläppen blir dock högre. Med dagens system beskattas utsläppen med 15 kronor för varje gram bilen släpper ut över 100 gram per kilometer. Det nya systemet föreslår en höjning med 5 kronor till sammanlagt 20 kronor. Bränslefaktorn för dieselbilar kommer dock att sänkas och miljöfaktorn ersätts med ett fast belopp. Regeringen uppger därför att fordonskatten på dieseldrivna personbilar, lastbilar och bussar kommer att bli överlag lägre än tidigare.
Vad som kommer slå hårdast mot framför allt transportsektorn men även privatbilisterna är den höjda energiskatten på diesel. Skatten ska höjas i två steg med totalt 40 öre per liter. Första höjningen på 20 öre sker 1 januari 2011. Andra höjningen, också på 20 öre, blir den 1 januari 2013.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se