Foto: MediaPortal Daimler AG / Daimler AG

Efter anklagelser om fusk: Daimler återkallar tre miljoner bilar

Daimler AG kommer att återkalla tre miljoner dieseldrivna bilar i Europa, för att minska bilarnas utsläpp av kväveoxid. Beslutet kommer bara dagar efter nyheten om att företaget anklagas för omfattande utsläppsfusk.

Daimler AG meddelar att företagets ledning har godkänt en massiv åtgärd för att minska utsläppen av kväveoxid. Tre miljoner dieseldrivna bilar i Europa kommer att återkallas för att med hjälp av ny, mer effektiv teknik minska utsläppen av kväveoxid. Återkallelsen gäller bilar med EU5- och EU6-godkända motorer. Det rapporterar Automotive News.

Beskedet om återkallelsen kommer bara dagar efter nyheten om att Mercedes anklagas för att ha fuskat med utsläppen och sålt över en miljon bilar med oacceptabelt höga utsläpp mellan 2008 och 2016. Den tyska Sueddeutsche Zeitung citerade en husrannsakningsorder från Stuttgarts hovrätt när de rapporterade att åklagare undersöker om olaglig mjukvara har använts för att manipulera utsläppen från Mercedes-bilar.

Nyheten gjorde att Daimler AG's aktie sjönk med 2,5 procent. Under förra veckan kallades företagsledare från Daimler till Berlin för att prata om det eventuella fusket med utsläppen.

Mercedes vd Dieter Zetsche sa i samband med beskedet om återkallningarna att "debatten kring dieselbilar skapar osäkerhet" och att de utför åtgärden för att "stärka förtroendet för dieselbilar". De första bilarna kommer att återkallas inom de kommande veckorna, och de sista bilarna beräknas vara åtgärdade sent 2018. Det kommer inte att innebära några kostnader för bilägarna, men Daimler räknar med att åtgärden kommer att kosta dem 220 miljoner euro.

Daimler har en liknande återkallelse igång sedan mars i år, som involverar Mercedes kompakta modeller samt transportbilen V-klass.