Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Efter Ateca kommer Arona

Seats hyllade men försenade suv ynglar av sig. En ny liten suv står redo 2018.

Seat må ha hakat på suvtrenden lite väl sent med Ateca som debuterade tidigare i år men nu verkar man ha fått upp tempot. 2018 kommer nämnda suv att få ett syskon som med största sannolikhet kommer att heta Arona, ett namn som registrerades av Seat den 15 juli.

Storleksmässigt blir bilen omkring 4,20 meter lång och kommer ha mycket gemensamt med femte generationen Seat Ibiza som debuterar i höst, liksom med koncernsyskonet Audi Q2, bilar som precis som en drös andra Vokswagen-produkter bygger på den flexibla MQB-plattformen.

Nästa Seat Ibiza i testdress. Foto: CarPix.

Lilla suvklassen är ett getingbo och Arona kommer att finnas i en handfull olika skepnader. Storsäljaren lär dock bli framhjuldriven och var utrustad med Seats enliters EcoTSI-motor. Konkurrenterna är främst Renault Captur och Peugeot 2008 som i dag har prislappar från 153 900 kronor respektive 134 900 kronor.

Det verkar som att Seat tänker använda begynnelsebokstav A åt bilar av suvkaraktär. Innan Ateca fick sitt namn ryktades det om att modellen skulle heta Aran. Det finns dock mer än ett undantag. Alhambra är ju en MPV och tittar vi i backspegeln hittar vi såväl Altea som Arosa. Den förstnämnda var en liten MPV som fanns i det suvlika utförandet Freetrack. Arosa var en mikrobil (syskon till Volkswagen Lupo) vilket öppnar för Seat att bygga en än mindre suv i framtiden.