Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Bruitparif / Holger Ellgaard

Efter fartkameran: Nu kommer oljudskameran

Köra för snabbt – böter per automatik. Föra oväsen med bilen – snart böter per automatik. En ny ”ljudradar” med inbyggd kamera börjar sprida sig i franska städer.

2019 inleddes ett test med ett 40-tal specialmikrofoner uppsatta på strategiska platser i Paris. Dessa ”ljudsensorer” är motsvarigheten till vad fartkamerorna är, men i stället för att mäta hastigheten mäter de ljudet från ett fordon. Är det för högt utförs genast beräkningar, tack vare de fyra mikrofonernas placering, som kan tala om varifrån ljudet kommer. Därefter kan en kamera aktiveras för att bokföra aktuellt fordon.

De fyra mikrofonerna kan fånga upp ljudet väldigt exakt från ett område 360 grader runt enheten, och på så vis, med tillhörande mjukvara, beräkna avstånd och vinkel till det fordon som för oljud. Foto: Bruitparif

Efter två års testande ska ”oljudskamerorna” nu fortplanta sig till andra franska städer, exempelvis Nice och Lyon.
Alla tillstånd är ännu inte på plats och alla mätningar som behövs för att finkalibrera systemet har inte genomförts, men myndigheter räknar med att allt ska vara klart om ett till ett och ett halvt år. Då ska tekniken kunna användas skarpt för att dela ut automatiska oljudsböter.

Det är kanske tur att Chevrolet Camaro, med mullrande V8, blir elbil 2024. Alla Audi RS e-tron GT-förare kan redan nu andas ut...

Bilars ljudnivå

Ljudet som en personbil ger ifrån sig får inte överstiga 74 dB(A), alltså lägre än de 76-80 dB(A) som en buss eller lastbil får ge ifrån sig.
Vid högre hastigheter är det väg- och däckljud som dominerar, vid låga hastigheter är det motorljudet (gäller dock inte elbilar).

 

Vilka ljudnivåintervaller som Frankrike registrerar med sina ”oljudskameror” är okänt.

TEST: Fyra tysta bilar