Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Gunnar Ljungstedt / Bilsport och Kristian Pohl / Regeringskansliet

Efter Grön Ungdoms kampanj: A-traktorer kan få ändrat regelverk

Regeringen har gett Transportstyrelsen i uppdrag att utreda behovet av ändrade regler för A-traktorer. Beskedet kommer bara dagar efter att Grön Ungdom meddelat att de vill se förhöjd hastighet för fordonstypen.

Kampen för A-traktorerna fortsätter. Att mopedbilar, som klassas som farliga i trafiken, får köras fortare än A-traktorer, som oftast byggs på riktiga bilar och således är mer trafiksäkra – det är det som många vill se ändring på.

Inför Miljöpartiets kongress helgen den 16-17 oktober drev Grön Ungdom, Miljöpartiets ungdomsförbund, en kampanj för förhöjd hastighet för A-traktorer. De tog redan i vintras beslut om att stödja en motion på ämnet, som Miljöpartiets partistyrelse yrkade avslag på. Med kampanjen hoppas ungdomsförbundet att partistyrelsen ska ändra uppfattning.

Nu har regeringen reagerat och vill se över regelverket för A-traktorerna i syfte att göra dem säkrare och minska störningar för annan trafik. De har därför gett Transportstyrelsen i uppdrag att analysera behovet av ett förändrat regelverk.

I uppdraget ingår att se över skärpta krav på säkerheten för A-traktorer och möjligheten att införa regler som gör det svårare att manipulera dem. Men även den efterlängtade förändringen för hastighetsgränsen ska analyseras, främst utifrån ett säkerhets- och klimatperspektiv.

– Möjligheten att kunna använda sig av A-traktorer för att transportera sig har stor betydelse för många ungdomar i Sverige. Samtidigt ser vi fler olyckor där A-traktorer är inblandade, inte minst under sommaren som gått. Därför sätter regeringen trafiksäkerheten i fokus när vi nu ser över regelverket för A-traktorer, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).

Antalet registrerade A-traktorer har i år ökat med cirka 27 procent, till totalt fler än 36 000 fordon. Samtidigt har antalet personskador ökat i samband med trafikolyckor som involverat A-traktorer. Transportstyrelsen ska redovisa uppdraget till Regeringskansliet senast den 1 november 2022.