Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Efter London-taxin kommer Tokyo-taxin

Hybriddriven höjdare med inspiration från London tar över efter Tokyos klassiska sedantaxi. Premiär på Tokyosalongen.

Nyligen kom den klassiska London-taxin i ny version, modernare till stilen och än mer modernare under skalet då den lånat teknik och interiördetaljer från Volvo XC90.

Nu kommer en annan klassisk droska i nytt utförande även om den för de flesta av oss européer främst är bekant från film och teve och inte från weekendtrippar. Modellen AA var 1936 den första Toyota att rulla som taxi i Tokyo men mer känd är dagens Crown Comfort som hängt med sedan mitten av 1990-talet och som nu alltså får en ersättare.

Med nya JPN Taxi, som ska visas upp under Tokyosalongen, tycks man ha hämtat en del inspiration från London. Det är ett nyskapande och praktiskt högbygge men grillens design ska föra tankarna till föregångaren från 1990-talet.

På vänster sida finns en fjärrstyrd skjutdörr och golvet är plant för att underlätta färd för dem i rullstol. Bilen har plockats fram bland annat med OS och Paralympics i åtanke, evenemang som håll i staden under 2020.

Liksom London-taxin är JPN Taxi en hybrid men här utgörs förbränningsmotorn av en 1,5-liters LPG-motor mot engelsmannens bensinare med samma cylindervolym. Toyotan är en hybrid av den gamla skolan medan London-taxin är av laddhybridtyp.

Toyota hoppas sälja tusen exemplar av JPN Taxi per månad. Priset startar på motsvarande 230 000 kronor, att jämföra med London-taxins dryga 600 000 kronor, även om jämförelsen haltar. Det är ju trots allt olika bilar på olika marknader även om de båda har ratten på höger sida, är hybrider och är skräddarsydda folkfraktare.