Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Efterfrågan på Volkswagen Passat minskar – produktionen stoppas

Volkswagen Passat sviktar i försäljningen, så pass mycket att Volkswagen stänger ned produktionen i en av sina största fabriker. De till och med utökar produktionsstoppet.

En svensk storsäljare är Volkswagen Passat. Med 15 716 registrerade exemplar under 2016 landade modellen på plats fem i Sverige, endast slagen av Volvos 60-, 70- och 90-serier samt av sin märkesbroder Golf. Sett till helårssiffran ökade Passat i Sverige med drygt nio procent, och så sent som i november låg den månatliga ökningen, från år till år, på nästan 16 procent. Däremot backade Passat med fyra procent i december.

Riktigt så positiv som i Sverige är inte trenden ute i världen. I USA och Kina backade Passat under fjolåret och med inte fullt kompletta siffror (decembersiffran saknas ännu) för Europa kan vi ändå se att även på vår kontinent tappade modellen en hel del jämfört med året innan.

Den sviktande efterfrågan märks nu av så pass att Volkswagen tvingas stoppa Passat-produktionen i deras stora fabrik i Emden i delstaten Niedersachsen i nordvästra Tyskland, en fabrik som sysselsätter omkring 9 000 personer. Produktionsstoppet berör både sedanmodellen och kombimodellen.

I förra veckan berättade Volkswagen att de stänger fabriken under åtta dagar mellan den 25 januari och den 3 februari samt den 20 februari.

Nu går man ut med informationen att fabriken kommer att stängas ned även den 16-17 februari samt den 21 februari.

– Vi har problem i England, Turkiet och Ryssland. Efterfrågan på Passat minskar och vi kan inte utesluta ytterligare nedstängningar fram till påsk. Ingen vet hur världen utvecklas, säger en talesperson för Volkswagen.