Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
110317 eftersupning brott110317 eftersupning brott110317 eftersupning brott
110317 eftersupning brott

Eftersupning ska klassas som brottsligt

Inte en dag för tidigt kommer nu ett förslag om att så kallad eftersupning ska kriminaliseras även i Sverige. Därmed ska man inte kunna komma undan åtal om rattfylleri genom att ha påstå sig ha druckit efter en trafikolycka.

Det blir allt vanligare att personer som varit med om en trafikolycka påstår sig ha druckit efter själva incidenten för att ”lugna nerverna och oron”. Men många åberopar tillvägagångssättet för att dölja att de i själva verket har supit till det innan trafikolyckan, med andra ord kört bil med alkohol i kroppen.

Nu vill alla riksdagspartier få till en ändring i lagstiftningen som innebär att eftersupning, som det kallas, kriminaliseras. Att dricka alkohol efter en trafikolycka och därmed förstöra efterföljande utredning ska alltså bli brottsligt och likställas med rattfylla.

– Det har verkligen varit en brist i lagstiftningen, kan man tycka, att det är möjligt att påstå att man har druckit efter en trafikolycka i något sammanhang, och därmed komma undan den påföljd som annars skulle ha fått för rattfylla eller rattonykterhet, säger Lena Hallengren (S), vice ordförande i socialutskottet, till Sveriges Radio Ekot.

En lagstiftning har varit aktuell tidigare, men då har inte riksdagspartierna kunnat enas om en utformning. Men nu när socialutskottet har behandlat frågan ställer sig samtliga partier bakom en lagstiftning.

Det som återstår nu är att regeringen ska lämna in ett förslag till riksdagen om hur eftersupning ska kriminaliseras. Förhoppningsvis drar det inte ut på tiden.