Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Blocket

Eget bilägande viktigt visar undersökning

Att äga sin egen bil är viktigt visar ny undersökning även om resultatet skiljer sig geografiskt och åldersmässigt.

Sajten Blocket började med att sälja prylar i Skåne 1996 men finns i dag mer än 40 länder och säljer allt möjligt. Bland annat bilar (om du nu missat det) och med det sitter man på en mängd statistik men gör även undersökningar.

Den senaste är gjord i samarbete med YouGov och rör bilägandet. Den visar att två av tre äger sin bil och endast en procent av de tillfrågade använder sig av privatleasing, bilpool, bildelning eller liknande. Sex procent har tillgång till bil via en partner och fyra procent via vänner.

Stockholm har lägst bilägande med 57 procent, i norra mellersta och södra mellersta delen av landet är siffran 69 procent.

59 procent av ägarna samt de som har tillgång till bil via partner har en bil i hushållet. 32 procent har två bilar och nio procent tre eller fler.

Anledningarna till att ha fler än en bil sägs till 45 procent vara pendlande mellan olika adresser och till tolv procent av att man har olika bilar för olika ändamål.

70 procent tycker att det är viktigt att äga en egen bil. 74 procent av männen tycker det och för kvinnor är siffran 67 procent. Siffran för de som är över 55 år är 77 procent och för de mellan 18 och 34 år är siffran 65 procent.

67 procent tycker att egen ägande är viktigt i södra mellersta Sverige medan siffran för norra delen av landet är 79 procent.

27 procent av de tillfrågade tycker att det inte är viktigt att äga en egen bil.

Undersökningen gjordes den 3-5 april 2018 via webben och omfattar 1 009 bilägare i åldrarna 18 år och uppåt.