Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
BMW 5-serie av senaste generation är en av många modeller som drabbas av nya återkallelsen. Här ses 5-serie Touring i Teknikens Världs undanmanöverprov älgtestet.BMW 5-serie av senaste generation är en av många modeller som drabbas av nya återkallelsen. Här ses 5-serie Touring i Teknikens Världs undanmanöverprov älgtestet.BMW 5-serie av senaste generation är en av många modeller som drabbas av nya återkallelsen. Här ses 5-serie Touring i Teknikens Världs undanmanöverprov älgtestet.
BMW 5-serie av senaste generation är en av många modeller som drabbas av nya återkallelsen. Här ses 5-serie Touring i Teknikens Världs undanmanöverprov älgtestet. Foto: Patrik Lindgren / Expressen LIfestyle

EGR-problem tvingar BMW att utöka återkallelse

För tredje gången återkallar BMW en stor mängd bilar på grund av den felande EGR-ventilen som kan orsaka brand. Fler och nyare modeller berörs denna gång.

Historien om BMW:s felaktiga EGR-system tycks inte ta slut. EGR står för exhaust gas recirculation och det handlar alltså om cirkulationen av avgaser. Problemet består av att kylarvätska läcker från systemet och därmed kan orsaka brand när det kommer i kontakt med bränslet och värmen, vilket det också gjort i flera kända fall.

I augusti 2018 gjordes den första återkallelsen i ärendet och då sa tillverkaren att det berörde ”enskilda individuella fall”. Man återkallade trots det 324 000 dieselbilar tillverkade mellan 2011 och 2016. I november året därpå förlängdes, eller utvidgades, återkallelsen och ytterligare 232 000 bilar berördes.

I december 2020 inkluderade BMW även modeller med fyrcylindriga och sexcylindriga dieselmotorer som producerats mellan 2016 och 2017. Mini blev också en del av återkallelsen vid tillfället.

Nu kommer ytterligare en återkallelse som berör G01 X3, G02 X4, G05 X5, G06 X6 och G07 X7 samt G30/G31 5-serie, G32 6-serie, G11 7-serie och G15 8-serie ännu en gång. Exakt vilka årsmodeller och hur stort antal bilar som berörs är ännu inte klarlagt.

Utökningen av modeller innebär att nästan hela BMW:s portfölj har drabbats av det här problemet och det finns i dagsläget runt 25 koder för återkallelsen som alla är obligatoriska att kolla upp hos en verkstad. Flera kunder har kallats in flera gånger i ärendet eftersom de olika modellerna har olika system och BMW menar att det inte finns någon ”en-för-alla-lösning”. Fler besök hos verkstaden kan alltså vara att vänta.

I april 2021 gjorde Toyota en återkallelse på grund av EGR-systemet i över 120 000 av sina dieselbilar, eftersom dessa motorer kommer från BMW.