Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ekonomiska problem får Faraday Future att sänka ribban

Startupföretaget Faraday Future är hårt prövade ekonomiskt. Nu sänker de ambitionsnivån – det blir bara två bilmodeller istället för de sju som tidigare planerades. Samtidigt blir den planerade fabriken i Nevada mycket mindre än det var tänkt.

Startupföretaget Faraday Future tillverkar eldrivna lyxbilar, och är ett av flera företag som tar sikte på Tesla. Den Kina-backade biltillverkarens första produktionsmodell FF 91 drog mycket uppmärksamhet med sina 1 065 hästkrafter när den premiärvisades på teknikmässan CES i Las Vegas.

Men företaget har stora ekonomiska svårigheter, och sänker nu ambitionsnivån rejält. Bara två av de tidigare sju modellerna kommer att utvecklas, och samtidigt kommer uppgifter om att fabriksytan på den planerade fabriken i Nevada kommer att bli 60 400 kvadratmeter i stället för runt 280 000, som det tidigare var tänkt. Det rapporterar Reuters.

Nedskalningen kommer efter ett medgivande från företagets grundare Jia Yueting förra hösten. Den Kinesiska teknikentreprenören sa då att företagets globala verksamhet var för stor. Före detta höjdare inom företaget har sagt att de har haft problem med pengar redan från starten. Över ett dussin chefer ska ha lämnat företaget de senaste nio månaderna.

Faraday har meddelat att det i framtiden kan vara aktuellt att bygga den större fabriken i USA, men har inte sagt något datum. De två modellerna som kommer att byggas är förutom flaggskeppet FF 91 den mindre dyra crossovern FF 81.