Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
091210-renault fluence ze
091210-renault fluence ze
091210-renault fluence ze
091210-renault fluence ze

El- och gasrally i Köpenhamn

Det är inte bara politiker och svartklädda demonstranter i Köpenhamn just nu. Även bilindustrin passar på att påverka beslutsfattarna och media.

I denna och nästa vecka samlas tusentals politiker, diplomater och klimatexperter i Köpenhamn för FN:s klimattoppmöte. Tusentals journalister har rest till för att bevaka evenemanget. 

På plats i denna smältdegel är också biltillverkare för att sprida sitt budskap. 

Volvo ställer till exempel upp med miljöklassade bilskjutsar i form av S80 och V70 som går på etanol eller diesel.

Kampen mellan vätgaslobbyn och elbilsförespråkare har också flyttat till Köpenhamn. Innan klimatmötet öppnade passade vätgasindustrin på att köra en vätgasbilsparad mellan Malmö och Köpenhamn. Men intresset för vätgasbilar och bränsleceller är inte vad det har varit. I tio år har industrin lovat samma sak – ”om tio år kommer vi ha en klar vätgasbil” – vilket har urholkat förtroendet för vätgasförespråkarnas löften. De senaste dagarna har det kommit uppgifter om att Volkswagen och BMW lägger ned sin satsning på vätgas. Det är inte riktigt hela sanningen, i alla fall inte för BMW. De har i dag kungjort att nya 7-serien inte kommer med vätgasdrift, men att de däremot fortsätter med vätgasutvecklingen bakom lyckta dörrar.

Elbilsförespråkarna är också på plats och deras löften infrias betydligt snabbare. Peugeot är här för att tala om sitt samarbetsprojekt med Mitsubishi. Redan i november 2010 kommer elbilarna från Peugeot, Citroën och Mitsubishi att börja säljas i Europa. 

Mest markant närvaro har Renault. Den eldrivna konceptbilen Fluence (läs mer om den nedan) har fraktats till Köpenhamn – jag skriver ”fraktats” eftersom räckvidden på 16 mil omöjliggör längre resor.

Orsaken till denna flirt med politiker är att elbilarna är för dyra för att säljas i större volymer. När tillverkarna nästa år ska börja sälja bilarna på riktigt är det viktigt att samhället subventionerar bilköpen med skattemedel.

Betydelsen av Köpenhamnsmötet för bilindustrin illustreras bland annat av att Thierry Koskas, ansvarig för Renaults hela elbilssatsning, är här för att sprida Renaults budskap: Elbilarna är på väg men behöver stöd från samhället.

– Elbilarna är initialt för dyra för att kunna konkurrera med bensin- och dieseldrivna bilar. Därför ger Frankrike upp till 5 000 euro i bidrag till varje elbilsköpare. Men det är egentligen ett minimum för att elbilarna ska kunna konkurrera. 1 000 till 2 000 euro per bil är också bra, men inte tillräckligt, säger Thierry Koskas.

Ekonomin kan bli svårsmält för skattebetalare och finansministrar, som ska acceptera att förlora miljarder i bensinskatteintäkter och dessutom lägga skattepengar till subventioner av bilinköp. 

Men Thierry Koskas är optimistisk.

– Men när vi får volym på tillverkningen kommer batterierna att gå ner i pris. Det gäller bara att få igång volymerna, säger Tierry Koskas.

Danmark är en viktig marknad för Renaults elbilsprojekt. Det är i Danmark och Israel som Renaults elbilar ska börja säljas i början av 2011. Orsakerna är flera. Dels är det små länder där man relativt lätt kan bygga en infrastruktur med laddstationer och batteribytesstationer. 

Dels finns en gedigen skattemorot. Vanliga bilar är i Danmark skyhögt beskattade, medan elbilar är skattebefriade. Därför är elbilarna lätt att räkna hem ekonomiskt.

 

Elbilen Renault Fluence

Mikael Stjerna fick i Köpenhamn provköra Renault Fluence, fransmännens elbil som till en början kommer att lanseras i Danmark och Israel under första kvartalet 2011. Bilen är näst intill klar för produktion vilket Mikael kan bekräfta efter några mil i bilen.

– Den fungerar bra och är skrammelfri, men den är ännu inte helt färdig, berättar Mikael som är på plats i Köpenhamn.

Mikael syftar på bagageutrymmet som är extremt litet då batterierna är placerade bakom baksätets ryggstöd. Det är alltså knappt användbart, men det ska Renault råda bot på. Inför lanseringen av Fluence ska de har förlängt bagageutrymme och lucka med cirka 25 centimeter och på så vis är det tänkt att man ska få plats med 300 liter bagage.

– Jag ställer mig lite frågande till Fluence med tanke på att det är en sedanbil. I Israel säljer sedanbilar bra men här i Europa är det kombi och halvkombi som säljer bäst. Till råga på allt kommer Fluence att få väldigt lustiga proportioner med en förlängd baklucka, vem vill ha en sådan bil egentligen, frågar sig Mikael Stjerna.

Renault Fluence som elbil drivs av en elmotor på 70 kilowatt och räckvidden uppges till 16 mil per fulladdning.

Läs mer