Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Elbil inget för Rolls-Royce – tog för lång tid att ladda

Rolls-Royce skrotar planerna på en elbil sedan få möjliga kunder låtit sig imponeras av elbilen 102EX.

Efter en turné som gått världen över i jakt på potentiella kunder tackar Rolls-Royce elbil 102EX för sig. Bilen byggdes som en rullande marknadsundersökning och nu när 500 tänkbara kunder fått prova bilen är utvärderingen klar. Rolls-Royce kommer inte bygga elbil. 

 – Resultaten var tvetydigt, berättar Rolls-Royce-chefen Torsten Müller-Ötvös för amerikanska Car & Driver. 

 Kunderna hyllade accelerationen och den tysta motorn men tiden det tog att ladda upp ekipaget och den korta räckvidden var inte nog för att tillgodose kundernas krav. Men det är inte säkert att 102EX blir Rolls-Royce sista elbil, Müller-Ötvös kan tänka sig alternativa drivlinor som till exempel en plug in-hybrid, men det finns än så länge inga konkreta planer på det. 

 Istället är planen att utveckla kördynamiken i framtida bilar från Goodwood-fabriken. Rolls-Royce Ghost är en bil som Müller-Ötvös ser potential i att utveckla, men reserverar sig för att bygga en Nürburgringtorped.

 –En Rolls-Royce kan absolut inte vara sportig i den meningen att den har en överdrivet hård fjädring, men de kan absolut var mer dynamiska än våra tidigare bilar har varit, säger han och understryker samtidigt att Rolls-Royce inte kommer gå samma väg som Bentley, som tidigare i år visade upp konceptbilen av sin kommande suv. Rolls-Royce står för de bästa sedanerna i världen, magnifika coupéer och cabrioleter och vi vill behålla den identiteten. Jag har svårt att tänka mig en suv för vårt märke, fortsätter han.

 102EX visades upp för ett år sedan på bilsalongen i Genève och är på ytan en vanlig Rolls-Royce Phantom, med ett ganska stort undantag. Där det i Phantom sitter en 6,75 liter stor V12 har 102EX två elmotorer som tillsammans ger 389 hästkrafter och 800 newtonmeter. 0-100 går på dryga åtta sekunder.