Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Kia

Försmak på Kias nya elbil – EV6

EV6 är Kias nya elbil som bygger på koncernens nya elbilsplattform E-GMP. Plattformen delas med Hyundai Ioniq 5.

Inte helt oväntat kommer Kia ut med en elbil som bygger på samma grund som nyligen presenterade Hyundai Ioniq 5. Plattformen är specifikt för elbilar, kallas E-GMP och kommer ligga grund för flera modeller från Hyundai och Kia framöver.

Uppgifterna om Kia EV6 är sparsmakade och det är enbart bilder och två korta videoklipp som släpps. Trots att bilderna är kraftigt redigerade för att inte avslöja för mycket är det tydligt att EV6 har ett helt nytt formspråk för Kia. Vi kan urskilja en slank kaross med en kraftigt sluttande taklinje som avslutas med vad som verkar vara en sammanhängande ljusramp som bildar något av en ankstjärt. Bakljusen i sig är mer avancerade än vad vi tidigare sett från Kia och bjuder på en ”ljusshow” vid upplåsning. Liknande konster återfinns i strålkastarna, något som vi tidigare sett hos dyrare bilmärken.

1 AV 3
Foto: Kia
2 AV 3
Foto: Kia
3 AV 3
Foto: Kia

Mer specifika detaljer får vi när Kia EV6 har världspremiär under årets första kvartal. Så länge kan vi hänvisa till Ioniq 5 som inte lär vara så långt ifrån Kia EV6 när det kommer till laddning och räckvidd. Ioniq 5 kommer med två olika batteristorlekar, 58 eller 72,6 kWh, och antingen bak- eller fyrhjulsdrift. Hästkraftsantalet varierar mellan 170 och 306 hästkrafter och som snabbast klaras 0-100 km/h av på 5,2 sekunder. Som längst har Ioniq 5 en räckvidd mellan 47-48 mil enligt WLTP. Anmärkningsvärt är att plattformen kan arbeta med en spänning på upp till 800 volt, vilket bland annat är samma som Porsche Taycan och Audi e-tron GT. Det ska ge möjlighet till snabb laddning och enligt Hyundai ska Ioniq 5 kunna laddas från 10 till 80 procents laddning på 18 minuter.

https://www.youtube.com/watch?v=_rUEIAzj8pg

I och med smygvisandet av EV6 presenterar Kia sin nya namngivningsstrategi som är klart enklare, och mindre kreativ, än för märkets tidigare modeller. Kort och gott kommer elbilarna att benämnas med EV följt av en siffra som motsvarar bilens position i modellutbudet.

https://www.youtube.com/watch?v=Xy4EC8q1jzY