Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Volkswagen

Kraftig ökning av begagnade elbilar och laddhybrider

Elbilar och laddhybrider har länge varit förbehållna främst nybilsmarknaden, men nu har något hänt på begagnatmarknaden. Antalet laddbara bilar i begagnatutbudet har ökat dramatiskt.

Försäljningen av begagnade elbilar och laddhybrider i Sverige har ökat rejält under året, med 82 respektive 76 procent hittills i år jämfört med samma period i fjol. Det innebär att den andel av begagnatmarknaden som tas av elbilar, laddhybrider och elhybrider har dubblerats, från fyra till åtta procent av det totala begagnatutbudet, visar statistik från bilhandelsplatsen Wayke som uppger att deras siffror omfattar den absoluta merparten av antalet begagnade bilar till försäljning.

TEST: Billiga elbilen VW e-Up som begagnad 

Waykes statistik visar också att utbudet av begagnade elbilar i november är 81 procent större än samma månad i fjol. För laddhybrider är motsvarande ökning 94 procent. Det här innebär också att de begagnade bilarna som finns ute till försäljning i genomsnitt har blivit snällare mot miljön. Begagnade bilar släpper i genomsnitt ut 157 gram per kilometer, jämfört med 162 gram i november 2019.

TEST: Laddhybriderna Mitsubishi Outlander Plug-In Hybrid, Volkswagen Passat GTE och Volvo V60 D5 Twin Engine som begagnade

Enligt Wayke finns det främst två anledningar till den kraftiga ökningen av laddbara bilar.

– Pandemin skyndar på utvecklingen. Tillgången har varit en flaskhals tidigare, det har varit svårt att hitta många elmodeller på begagnatmarknaden samtidigt som leveranstiderna på nybil kunde vara årslånga. Nu har försäljningen ute i världen stannat av och det lanseras nya elbilar på löpande band, vilket innebär att konsumenterna kan välja och vraka, säger Martin Fransson, vd Wayke.

TEST: Elbilarna BMW i3, Nissan Leaf och Renault Zoe som begagnade

Att fokus har flyttats från bensin och diesel till el syns även på snittpriserna. Begagnade elbilar är i genomsnitt 19 procent dyrare än förra året medan de fossildrivna bilarna har blivit billigare. Sett över hela året har bensinbilar blivit 2,3 procent billigare och dieselbilar 0,8 procent billigare.

TEST: Laddhybriderna Audi A3 e-tron, Kia Optima Plug-in Hybrid och Volkswagen Golf GTE som begagnade