Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Plötsligt öppnades bildörren på de Tesla-bilar som hackades av en 19-årig tysk forskare.Plötsligt öppnades bildörren på de Tesla-bilar som hackades av en 19-årig tysk forskare.Plötsligt öppnades bildörren på de Tesla-bilar som hackades av en 19-årig tysk forskare.
Plötsligt öppnades bildörren på de Tesla-bilar som hackades av en 19-årig tysk forskare. Foto: Teknikens Värld & Shutterstock

19-årig hackare tog sig in hos Tesla – varnade ägare

Först tog sig den 19-årige tyske hackaren David Colombo in i ett dussintal Tesla-bilar.

Sedan hittade samme 19-åring in i Teslas kundregister där han kunde skicka ett mejl till bilägarna för att varna dem.

Hackaren avslutade sin uppvisning med att berätta för Tesla om deras säkerhetsbrister.

Uppkopplade bilar är en stor trend i bilvärlden och mycket till gagn för biltillverkarna som kan uppdatera programvara i bilarna, ha direktkontakt med bilägarna och sälja nya digitala tjänster.

Men det finns risker med den nya tekniken. Det finns en rädsla för att någon ska kunna ta sig igenom alla säkerhetsspärrar.

Precis det gjorde den 19-årige tyske datasäkerhetsforskaren David Colombo. Colombo valde att attackera den tillverkare som anses bäst i klassen på programvara och uppkopplade bilar – Tesla.

Först lyckades David Colombo ta sig in i ett dussintal Tesla-bilar via en tredjepartsleverantörs mjukvara. Colombo kunde öppna dörrarna på bilarna och använda bilarnas tuta. David Colombo försökte sedan få tag på bilägarna och lyckades då hacka Teslas kundregister och hitta bilägarnas mejladresser. 

Det var bland annat via en användare på mikrobloggen Twitter som Colombo fick veta hur han skulle få tag på bilägarnas e-postadresser.

Varnade Tesla

– Jag lyckades para ihop Teslas digitala nyckel med rätt e-postadress, berättar Colombo för tv-kanalen Bloomberg.

– Det borde inte gå att använda den typen av känslig information för att hitta något så personligt som en e-postadress.

David Colombo, från den tyska staden Dinkelsbühl, hade inget uppsåt mer än att ville kontrollera att det var möjligt. Därför avslöjade han för Tesla hur han gjort vilket gjorde det möjligt för dem att stänga det digitala hålet i säkerhetssystemet. 19-årige David Colombo har hävdat att han borde ha rätt till någon form av ersättning för den tid han lagt på att hitta läckan.

Företaget WirelessCars vd Martin Rosell, som arbetat med Volkswagen, Volvo Cars, Land Rover och Subaru säger i en intervju med bilbranschtidningen Automotive News att uppkopplade bilar är framtiden med att bilarna behöver ”en säkerhetsnivå som är bättre än bankernas” för att skydda bilägarna från intrång.

Enligt Rosell handlar det dels om att skydda känslig information men också om rena trafiksäkerhetsfrågor. Men lyckas bilbranschen lösa den här frågan kan de tjäna mycket pengar på nya digitala tjänster och även på informationen från bilarna.