276 000 Tesla Model 3 förbeställda

Är Model 3 bilen som ska få Tesla Motors att gå med vinst? Mycket pekar på det för redan har över en kvarts miljon förhandsbeställningar av modellen gjorts, bara tre dagar efter premiärvisningen.

Det var fredagen den 1 april (svensk tid) som Tesla Motors hett efterlängtade instegsmodell Model 3 avtäcktes vid ett event i Kalifornien. Efter diverse förseningar med en rad spekulationer till följd finns det nu för beskådan, för den stora massan åtminstone på webben. Trots att de flesta inte har sett bilen, än mindre kört den, har antalet förhandsbokningar av Model 3 överstigit Teslas vildaste fantasier.

I går kväll twittrade vd Elon Musk ut att till och med lördagskvällen hade 276 000 förhandsbeställningar droppat in till hans företag. Mer än en kvarts miljon bara två dygn efter det att bilen presenterades, det måste vara någon form av rekord.

Med varje förhandsbeställning följer också en erlagd handpenning om 10 000 kronor (i Sverige – 1 000 euro i euroländerna, 1 000 dollar i USA etc). Det för en bil som börjar levereras till kunder först mot slutet av 2017.

276 000 bilar är enormt många fler än Teslas nuvarande produktions- och leveranstakt. Försäljningen under 2015 uppgick till drygt 50 000 bilar. Model 3 pumpar upp den siffran med över 500 procent och det vill till att produktionstakten ökar avsevärt och att fler tillverkningsfaciliteter tillkommer (mer om sistnämnda senare).

Med Model 3, som placerar sig i mellanklassen (tänkt BMW 3-serie), är Tesla Motors på väg mot vinst och positiva rörelseresultat. Elon Musk har tidigare sagt att en produktion om en halv miljon bilar årligen är ett måste för att nå positiva resultat och redan i år säger man sig ha det inom räckhåll.

Tidigare investeringar, bland annat i en gigantisk batterifabrik, har varit tunga utgiftsposter. Snart tror man alltså att inkomsterna kommer att väga upp obalansen, trots ytterligare en eventuell batterifabrik som är kostsam att uppföra.

35 000 dollar börjar Model 3-prislappen på i dag, och för de pengarna får man en elbil som klarar 34,5 mil (EPA) på en laddning och som gör 0-97 km/h på under sex sekunder. Fler modellversioner kommer efterhand, bland annat fyrhjulsdrivna och batteristarkare varianter med längre räckvidd och vassare prestanda.