30 Ionity-laddstationer till Circle K i Sverige

Av de 400 planerade laddstationer för Europa hamnar 30 i Sverige – redan i år börjar arbetet med stolparna, meddelar Circle K som ingår i projektet.

Elbilen må ha gjort sitt intåg men en infrastruktur för dessa har hamnat på efterkälken. Nu börjar det emellertid bli bättring på den punkten, bland annat genom företaget Ionity där BMW Group, Daimler AG, Ford Motor Company och Volkswagen AG har gått samman för att etablera laddstationer av HPC-typ – High-Power Charging.

Sedan tidigare vet vi att det ska mynna ut i 400 europeiska laddstationer med laddkapacitet på upp till 350 kilowatt till år 2020. Nu får vi mer detaljerad information via Circle K, som också ingår i projektet i sju länder: Danmark, Estland, Irland, Lettland, Litauen, Norge och Sverige.

I Sverige planeras 30 laddstationer som i snitt kommer att omfatta sex laddare. Totalt har Circle K omkring 770 stationer i landet.

– Vi vill göra det enkelt för våra kunder att delta i de tekniska framsteg som nu, för första gången, möjliggör snabb laddning för resande på lång distans, säger Morgan Wiktorsson, vd på Circle K Sverige.

Under slutet av detta år kommer de första laddstationerna att testas och installationerna ska var slutförda 2019.

Förutom Circle K ingår också tyska Tank & Rast och österrikiska OMV i projektet.

Samtidigt som Ionity har berättat om sina planer på 400 laddstationer i Europa har energibolaget Eon gått ut med informationen att de ska placera ut 10 000 laddstolpar runt om på den europeiska kontinenten.