Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

43 stjärnor i senaste Euro NCAP-omgången

Euro NCAP har krock- och säkerhetstestat nio bilmodeller. Åtta av dem tog sig genom testet med högsta betyg medan en bil – Citroën e-Mehari – endast fick tre stjärnor.

De 43 stjärnorna fördelades enligt följande:

BMW X3 5 stjärnor

Citroën e-Mehari 3 stjärnor

DS 7 Crossback 5 stjärnor

Honda Civic 5 stjärnor

Jaguar E-Pace 5 stjärnor

Mercedes X-klass 5 stjärnor

Porsche Cayenne 5 stjärnor

Subaru Impreza 5 stjärnor

Subaru XV 5 stjärnor

Klicka på ovanstående bilmodeller för att komma till respektive Euro NCAP-sida där du har möjlighet att fördjupa dig i testresultaten. Här följer några kommentarer från oss samt filmer från samtliga krocktester…

Att alla bilar, förutom Citroën e-Mehari, skulle nå högsta stjärnbetyget var inte svårgissat. Flera av tillverkarna är erkänt duktiga på det säkerhetsmässiga. Och vad gäller nya Subaru Impreza och XV är vi inte ett dugg förvånade då de båda modellerna i Japans motsvarighet till Euro NCAP nådde högre poäng än någon annan tidigare krocktestad bil. Subaru har ju dessutom ett uttalat mål om att tillverka världens säkraste bilar.

Vad gäller nya Honda Civic är det andra gången den testas av Euro NCAP. När den testades i somras fick den bara fyra stjärnor, något Honda inte accepterade, genomförde vissa förbättringar och bad att få krocktesta modellen än en gång. Denna gång gick det bättre och fem stjärnor delades ut till den japanska C-segmentbilen.

Citroën e-Mehari, som är en modern och elektrisk tolkning av 1960-talsklassikern Mehari, fick alltså bara tre stjärnor. Men Euro NCAP poängterar att den gör tillfredsställande resultat i krocktestmomenten men att det framför allt är de i förarassisterande som den tappar.

Vad gäller poängutdelningen var Subaru XV snäppet vassare än nya Volvo XC60 som krocktestades för några veckor sedan. Dock med minsta möjliga marginal – 0,1 poäng. Men det räcker för att klassas som årets poängbästa bil sett till skyddet.

BMW X3

https://youtu.be/x5K0JCCfhNg

Citroën e-Mehari

https://youtu.be/4riuYxyrMK8

DS 7 Crossback

https://youtu.be/ZIewvVZ4Ma0

Honda Civic

https://youtu.be/E2GZXQYqbfo

Jaguar E-Pace

https://youtu.be/v0kelR06LPU

Mercedes X-klass

https://youtu.be/akbJNwPSKY4

Porsche Cayenne

https://youtu.be/xUt1Orc5rRc

Subaru Impreza

https://youtu.be/V1F76UHSt3U

Subaru XV

https://youtu.be/0JaJyaEpW-c