Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Lynk & Co

500 euro per månad för Lynk & Co 01 i Europa

Nu kommer Volvos systermärke Lynk & Co till Europa. Det nya bilmärket satsar på en prenumerationstjänst där kunderna betalar 500 euro per månad för tillgången till en bil. Men är du beredd att dela med dig av bilen kan du få tillbaka hela den summan – eller mer.

Efter flera års försäljning av bilar i Kina är Lynk & Co redo för lansering i Europa. Det blir XC40-syskonet Lynk & Co 01 som ska leda lanseringen och bilen har uppdaterats lagom till Europasatsningen. 01 har fått nya strålkastare och stötfångare men framför allt har inredningen uppdaterats rejält.

Men när Lynk & Co kommer till Europa handlar det inte så mycket om plåten. I stället vill Lynk & Co och vd Alain Visser prata om en helt ny mobilitetstjänst. För 500 euro per månad får du tillgång till en helt egen bil och du behöver bara låsa ditt köp i en månad. Du kan också bli gratismedlem i Lynk-familjen.

I en reklamfilm för det nya bilmärket läggs stor vikt vid att bilar står stilla 96 procent av tiden. Lynk & Co vill vara ett nytt hållbart bilmärke och att dela med sig av sin bil är en viktig del av affärsmodellen.

Har du betalat 500 euro för en månad kan du dela med dig av bilen till andra medlemmar. I bilen finns en delningsknapp och vill du få tillgång till en bil finns en app till din telefon. Två klick bort finns tillgång till en Lynk & Co 01. Som utlånare av din bil sätter du själv regler och pris även om Lynk & Co har ett riktpris. Om du vill kan du alltså tjäna pengar på din bil.

1 AV 3
Foto: Lynk & Co
2 AV 3
Foto: Lynk & Co
3 AV 3
Foto: Lynk & Co

Lynk & Co vill också göra bilägandet och bilvalet enkelt. Det betyder två val av drivlina: en hybrid och en laddhybrid. Du har också två val av färg: svart eller blå. Allt annat är inkluderat i priset, även försäkring, service och vinterdäck.

Det går också att köpa en Lynk & Co 01 på traditionellt vis men prislistan är klar först om några veckor.

1 AV 4
Foto: Lynk & Co
2 AV 4
Foto: Lynk & Co
3 AV 4
Foto: Lynk & Co
4 AV 4
Foto: Lynk & Co

För att visa upp sin nya tjänst och bilarna öppnar Lynk & Co vad de kallar för "klubbar" i flera städer i Europa. Amsterdam blir först med en Lynk-klubb men Göteborg får en egen klubb före årsskiftet. På klubbarna ska Lynk & Co arrangera egna event för att stärka gemenskapen mellan medlemmarna.

Bakom denna helt nya affärsmodell finns en analys av de globala konsumenttrender som väntas slå igenom även inom bilbranschen de kommande åren. Färre vill äga sin bil men fler vill ha tillgång till något slags fordon och ha en bra upplevelse av sin resa. Alla kommer att vilja vara uppkopplade och fler och fler kan tänka sig att dela med sig av fordon, bostäder och upplevelser. Vill du dessutom dela med dig av vad som händer bakom ratten eller framfår stötfångaren finns kameror som kan ta bilder framåt eller på dig i bilen. Bilderna kan sedan delas via appen till andra medlemmar eller på sociala medier.

Lynk & Co inleder sin Europalansering i höst och de första bilarna väntas levereras i april 2021. Vd Alain Visser lovade en bil inom en till tre dagar efter att du tecknat ett medlemsskap. Service och underhåll ska skötas via Volvos nätverk av verkstäder.