Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Eldriven lyx från Tyskland och Kina
2 AV 2
Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle

9 tips: Så planerar du din resa med elbil i påsk

Aldrig förr har så många elbilar rullat ut på vägarna i påsktrafiken.

Och för många blir det en första långresa med den nyinköpta elbilen.

Vi listar några saker du ska tänka på när du kör långt med elbil.

Hastighet

Du har säkert redan noterat det men eftersom du bär med dig betydligt mindre energi ut på vägen, även med ett fulladdat batteri, jämfört med om du kör bensin- eller dieselbil så påverkas hur långt du kommer på en tankning mycket av hur du kör. Håll ner hastigheten en aning så kommer du komma betydligt längre på varje laddning.

Vikt

På samma sätt påverkas förbrukningen av hur tung bilen är. En fullastad elbil kommer att kräva mer energi per kilometer jämfört med när du pendlar till jobbet. 

Appar och nätverk

Ska du köra i okänd terräng är det bra om du i förväg tar reda på vilka laddnätverk som finns i området. Flera laddnätverk har egna appar och samarbetar med biltillverkare men det är en brist i Sverige att alla laddnätverk inte pratar med varandra. Det kan alltså finnas fler laddplatser än de som du ser på de appar eller den reseplanerare du använder i vanliga fall. På samma sätt bör du läsa på om hur du kan betala, även om allt fler tillåter kortbetalning i någon form nu.

Reseplanerare

De flesta elbilar har någon form av reseplanerare som hjälp på långresan. Har du inte använt den tidigare är det en bra idé att sätta sig in i den och lära dig hur din bil fungerar.

Förvärmning av batterier

Många nyare elbilar har någon form av förvärmning av batteriet som är kopplat till bilens navigator och reseplanerare. Funktionen är till för att batteriet ska ha rätt temperatur när du börjar ladda. Har batteriet det får du en effektivare laddkurva och snabbare laddning.

Ibland är det fullt på laddstationerna, och då är det köbildning som gäller. Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle

Köer

Räkna med att det kan uppstå köer på laddplatserna utmed de större vägarna. På vägar med mest trafik är det också flest elbilar och många kommer ungefär lika långt på en laddning. Planera för något längre stopp än vanligt.

Vett och etikett

Det är mest effektivt att ladda batteriet upp till cirka 80 procent. De sista procenten tar längre tid att ladda och därför uppstår viss irritation i köerna om någon står kvar för att ladda till 100 procent eller om någon blockerar en laddplats efter att bilen har laddats klart. Tänk på varandra vid laddplatserna.

Tillfälliga laddplatser

Många laddnätverk och biltillverkare ställer upp tillfälliga laddplatser utmed de stora vägarna. Ta en titt på ditt nätverks eller biltillverkares hemsida eller app för att få veta exakt var de här stationerna finns. 

Glöm inte kabeln

Tänk på att om du ska ladda vid fjällstugan eller hemma hos släkten kan det vara bra med flera olika laddalternativ. En långsamladdning under ett dygn gör susen inför hemresan. Så glöm inte att ta med dig alla dina laddkablar – även de som du inte använder till vardags. Och tänk på att packa dem på ett ställe där du kommer åt dem.