Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Nya Aiways U5 påminner om MG:s Marvel R.Nya Aiways U5 påminner om MG:s Marvel R.Nya Aiways U5 påminner om MG:s Marvel R.
Nya Aiways U5 påminner om MG:s Marvel R. Foto: Aiways

Aiways U5 på svenska vägar i vår – så mycket kostar den

MG dundrade in på den svenska marknaden i somras.

Nu kommer nästa kinesiska bilmärke, Aiways. 

Modellen U5 rullas ut till kunder i vår från ett 15-tal återförsäljare och till sommaren kommer ytterligare en modell, U6.

Det är danska Andersen Motors som ansvarar för importen av Aiways-bilarna till Sverige. Andersen importerar Suzuki-bilar till Danmark och det är också Suzuki-handlare i Sverige som fått erbjudande om att sälja den nya elbilen. I dag finns Aiways hos ett tiotal handlare men planen är att nå minst fem till.

Aiways startade så sent som 2017 av bland andra företagen Tencent, Didi och CATL. Bilarna byggs i Shangrao i sydöstra Kina och Aiways planerar att bygga batterifabrik intill sin anläggning som har en kapacitet på 150 000 bilar per år. Batterifabriken delägs med Nio och målsättning är att snabbt nå en kapacitet på 300 000 elbilar med tillhörande batteripaket.

Först ut är modellen U5, se bilden, en eldriven suv med räckvidd på cirka 41 mil. Batteriet är på drygt 60 kWh, 63 kWh brutto. U5 finns i två varianter, Plus och Premium. Det är bara utrustning och hjul som skiljer. Plus har 17-tumshjul och Premium 19 tum. Därmed blir också räckvidden en mil kortare på Premium.

De första bilarna som kommer till svenska handlare har en ombordladdare för enfas långsamladdning och snabbladdning upp till 90 kW. Långsamladdningen stannar därmed vid cirka 3,7 kW. Men enligt en handlare vi haft kontakt med kommer bilarna som levereras att ha trefasladdning.

Aiways U6.Aiways U6.Aiways U6.
Aiways U6. Foto: Aiways

Kommer en U6 i sommar

Redan i sommar kommer Aiways med en coupévariant av U5 som fått namnet U6. Plattformen som utvecklats av Aiways ska vara grund i fler modeller och fabriken i Kina är byggd för att klara upp till sex bilmodeller samtidigt. U5 är framhjulsdriven men plattformen ska även kunna hantera bakhjulsdrift. Det finns ingen uppgift om fyrhjulsdrivna bilar från Aiways.

Aiways U5 har en hjulbas som en Audi Q5 eller Skoda Enyaq iV men påminner i övrigt mycket om MG Marvel R. Inredningen är aningen mer sparsmakad men precis som Marvel är U5 rymlig och komfortabel med något mjuk fjädring.

Aiways betyder lite fritt översatt ”körglädje” och Aiways logotyp ska föreställa en elbil på laddning.

När Aiways krocktestade U5 hos Euro NCAP fick bilen nedslag på en långsam sidokrockkudde. Därmed blev det ynka tre stjärnor. Enligt Aiways har bilarna nu uppdaterats med ett bättre sidokrockskydd vilket ska visa sig när U6 testas senare i år. 

En Aiways U5 Plus kostar från 429 900 kronor att köpa eller 3 900 kronor per månad med privatleasing. Premium är 40 000 kronor, eller 500 kronor per månad, dyrare. Leasingavtalet gäller 1 000 mil per år med 200 kronor extra för varje påbörjade 500 mil extra. Bilarna säljs både online och hos återförsäljare.