Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Audi

Äldre Audi e-tron får ny mjukvara för längre räckvidd

Uppdateringen berör redan sålda e-tron 55 quattro-bilar av årsmodell 2019 och 2020. Men någon uppdatering på distans är det inte tal om, det är det gamla hederliga sättet som gäller – ett verkstadsbesök.

I november 2019 berättade vi om att Audi gav elektriska suven e-tron 55 quattro längre räckvidd genom att utöka 95 kWh-batteriets så kallade nettokapacitet (den del av batteriet som går att nyttja) från 83,6 till 86,5 kWh. Det gav modellen längre räckvidd.

Nu meddelar Audi att äldre bilar av nämnda modellversion ska få en form av retroaktiv uppdatering för att nå samma kapacitet som senare tillverkade exemplar. Det gäller e-tron 55 quattro som är tillverkade från september 2018 fram till och med slutet av november 2019, med andra ord årsmodellerna 2019 och 2020 som är tillverkade inom nämnda tidsspann.

Uppdateringen, som inte enbart utökar batterikapaciteten utan också optimerar elmotorernas samverkan med varandra samt förbättrar kylsystemet, är kostnadsfri. Dock är inte det inte en OTA-uppdatering det rör sig om eftersom det är skralt med denna teknik i Audi e-tron. Mjukvaruuppdateringen görs alltså inte över nätet utan på en Audi-verkstad.

När uppdateringen är genomförd uppgår räckvidden hos e-tron 55 quattro till 43,7 mil och hos e-tron Sportback 55 quattro till 44,7 mil, uppemot två mil extra jämfört med tidigare.

Cirka 34 000 e-tron-bilar är kompatibla med uppdateringen.