Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Alfa Romeo / Stellantis

Alfa Romeo 33 Stradale officiell – superbil för bensin eller el

När Alfa Romeo nu dammar av en gammal och klassisk modellbeteckning – 33 Stradale – pryder det en supersportbil med V6-turbomotor med över 620 hästkrafter... och eldriven variant med ännu mer effekt.

Italienska Alfa Romeo tar – efter att ha provat på laddhybridgrejen – sitt första kliv in i den helektriska världen med en supersportbil som kallas vid ett namn som känns igen från förr. Vi tänker inte på 1980- och 1990-talskärran Alfa Romeo 33 utan sportbilen från 1960-talet som hette just Alfa Romeo 33 Stradale. En bil som på grund av dess typiska sportbilsformer från det italienska 1960-talet ofta beskrivs som en skönhet. Du ser originalet på bild nedan.

Alfa Romeo har tagit fasta på flera detaljer i designen när nya 33 Stradale har tagit form. De stora strålkastarna, luftintagen på bakdörrarna (av praktiska skäl sitter de dock på bakskärmarna på nya modellen) och de runda bakljusen. Där har du några designexempel som sticker ut utöver själva formen på karossen.
Självklart har Alfa kryddat det hela med en variant av de klassiska ”telefonfälgarna”.

Alfa Romeo 33 Stradale från 1968.Alfa Romeo 33 Stradale från 1968.Alfa Romeo 33 Stradale från 1968.
Alfa Romeo 33 Stradale från 1968. Foto: John Filiss / Wikipedia

Vad som sticker ut mest är förmodligen drivlinorna. Ja, ordet ska skrivas i plural. Det är inte ofta en supersportbil lanseras med två stycken men Alfa Romeo har valt just det. Ena alternativet är en 3,0-liters V6-bensinmotor med twin turbo-teknik som pressar ur sig över 620 hästkrafter. Mer exakt än så är inte Alfa Romeo i dagsläget. Effekten når bakhjulen via en åttaväxlad dubbelkopplingslåda. Enligt uppgift ska motorn vara en förädlad variant av den omtyckta 2,9-litersmotor som sitter i Giulia Quadrifoglio och Stelvio Quadrifoglio

Andra drivlinealternativet är alltså en eldriven variant som enligt Alfa Romeo levererar över 750 hästkrafter. Mycket mer än så, samt att räckvidden mellan laddningen uppgår till 45 mil, berättar inte den italienska biltillverkaren i dag. Men effektsiffran – ”över 750 hästkrafter” – får oss att tänka på Maserati GranTurismo Folgore som presenterades förra året. Den har nämligen tre elmotorer som tillsammans ger 761 hästkrafter. Det är lätt att tro att det är samma drivlina i Alfa Romeo 33 Stradale, de båda bilarna är ju dessutom väldigt likartade. Om det verkligen är så får vi reda på lite senare.

1 AV 3
Foto: Alfa Romeo / Stellantis
2 AV 3
Foto: Alfa Romeo / Stellantis
3 AV 3
Foto: Alfa Romeo / Stellantis

Alfa Romeo går inte in på djupet vad gäller prestandan men säger att båda är enastående på denna punkt samt att toppfarten är 333 km/h och att 0-100 km/h går på under tre sekunder (ovan nämnda Maserati gör sprinten på 2,7 sekunder).

Vidare berättas det att bromsprestandan ska vara riktigt bra med stillastående efter 33 meters bromsande från 100 km/h samt att två utföranden kommer att erbjudas; Tributo och Alfa Corse.

1 AV 4
Foto: Alfa Romeo / Stellantis
2 AV 4
Foto: Alfa Romeo / Stellantis
3 AV 4
Foto: Alfa Romeo / Stellantis
4 AV 4
Foto: Alfa Romeo / Stellantis

Nu kommer vi till det tråkiga – åtminstone för dig som tänkt öppna plånboken efter att ha läst ovanstående. 33 exemplar av bilen ska byggas – samtliga är redan sålda.