Alfa Romeo Tonale Concept kliver fram som laddhybrid

På bilsalongen i Genève finns Alfa Romeo och med sig har de en vackert röd suv vid namn Tonale Concept. Den visar hur märkets första laddhybrid kommer att se ut, förhoppningsvis till stora delar.

I ett par veckors tid har vi haft koll på att Alfa Romeo ska visa upp en suv på Genèvesalongen och så sent som i går fick vi reda på att den går under namnet Tonale, vilket också är namnet på ett italienskt bergspass. Alfa Romeos nuvarande suv i modellprogrammet – Stelvio – är också döpt efter ett italienskt bergspass.

I dag har Alfa Romeo släppt informationen om suven som är av kompaktare mått än Stelvio. Mycket mer än så får vi inte reda på i form av specifikationer, tyvärr. Italienarna berättar visserligen att de föreställer sig bilen med en laddhybriddrivlina under skalet och att när den lanseras blir den märkets första laddhybrid. I nuläget klassas den som en konceptbil.

Tonale Concept uppvisar däremot en hel del nya linjer och detaljer i jämförelse med Stelvio, som egentligen inte är så nya. Tvärtom, Alfa Romeo vill med konceptbilen framhäva sitt mäktiga arv som sträcker sig 109 år bak i tiden. Därför har man tagit kännetecken från sina gamla modeller och gjort moderna tolkningar av dem.

Ett exempel är de 21 tum stora ”telefonfälgarna” som på konceptbilen är tunnare än någonsin. Alfa Romeos ”telefonfälgar” har, i olika utföranden, lyft många modeller genom tiderna men har sitt ursprung i 1960-talets läckra mittmotorbil 33 Stradale.

Ett annat är de slimmade strålkastarna vars lysdiodslingor bildar tre ”kluster” på respektive sida om den klassiska grillen. Dessa ska föra våra tankar tillbaka till Brera och kanske framför allt SZ som i skarven mellan 1980- och 1990-talen hypnotiserade oss med sina sex fyrkantiga ljusenheter i fronten.

Ett tredje exempel är karossidorna som med sin böljande form ska få oss att minnas 1950-talets Disco Volante Spider och även Duetto, det vill säga Spider.

Interiört är det vackert och stilrent, om än en hel del konceptbetonat. Layouten på instrumentbrädan kan man säga är en smidigare variant än den som finns i Stelvio (även Giulia till lite mindre del). Knapparna är få och mätarhusets instrument är digitala för att göra infotainmentskärmen sällskap. 12,3 tum mäter den i mätarhuset och 10,25 tum den på instrumentbrädan. Temperatinställningen för luftkonditionering sitter på de yttre ventilationsutblåsen.

Alfa Romeo nämner inget lanseringsdatum, däremot att de ska få ut sex laddhybrider på marknaden innan 2022 är över. Tonale är alltså först ut av dessa. Enligt obekräftade uppgifter ska Tonale också komma i rent bensinutförande, dock inte med någon dieselmotor under huven.