Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Alfa Romeo Tonale Concept från våren 2019.
Alfa Romeo Tonale Concept från våren 2019.
Alfa Romeo Tonale Concept från våren 2019.
Alfa Romeo Tonale Concept från våren 2019. Foto: Alfa Romeo

Alfa Romeo Tonale försenas – nya suven är för dålig

Stelvios lillebror Tonale ser ut fördröjas till jordelivet. Nya Alfa Romeo-bossen tycker nämligen att den är för dålig och måste vässas innan lansering.

Många undrar förmodligen vad som har hänt med Alfa Romeo Tonale som vi fick se som konceptbil för drygt två år sedan och som vi fick se i produktionsutförande ett halvår senare när bilder på modellen råkade hamna på nätet.
Det har i princip varit knäpptyst kring Stelvios lillebror sedan dess, men det var sagt att den skulle börja tillverkas och lanseras under 2021. I oktober närmare bestämt.
Men så ser det inte ut att bli.

När FCA (Fiat Chrysler Automobiles) under senare delen av 2019 presenterade en tidslinje över vad Alfa Romeo hade för avsikt att lansera de närmaste två åren fanns Tonale med under 2021, men när Stellantis (nya koncernen efter samgåendet mellan FCA och PSA) presenterade en motsvarande tidslinje för 2021 för bara några veckor sedan fanns inte Tonale längre med på spelplanen. Betyder det att Tonale inte är planerad att dyka upp i år? Sannolikt.

Stellantis-lanseringar 2021, ingen Alfa Romeo Tonale med där. Foto: Stellantis

Vad som ytterligare späder på misstankarna om att lanseringen av Tonale skjuts på framtiden är att Alfa Romeos nya vd Jean-Philippe Imparato, tidigare vd för Peugeot, inte är imponerad över vad han såg vid övertagandet. Han synade laddhybridversionen som baseras på Jeep Compass 4xe som har en 1,3-liters bensinmotor på antingen 130 eller 180 hästkrafter, elmotor på 60 hästkrafter som driver bakhjulen samt ett 11,4 kWh-batteri som ger uppemot 4,9 mils elektrisk räckvidd.

Alfa Romeo Tonale i produktionsutförande enligt den bild som läckte hösten 2019. Foto: all.carnews

Enligt Automotive News källor vill Jean-Philippe Imparato att Tonale ska kunna bjuda på bättre specifikationer. Färskt i minnet har han exempelvis Peugeot 3008 i laddhybridutförande som han kan jämföra med.
3008 som laddhybrid finns med både fram- och fyrhjulsdrift och med 225 respektive 300 hästkrafter (3008 Hybrid och 3008 Hybrid4). Utöver mer effekt i fyrhjulsdrivna 3008-versionen än i Tonale/Compass har den franska suven också längre räckvidd på el och lägre förbruknings- och utsläppssiffror.

När konceptbilen presenterades våren 2019 meddelade Alfa Romeo att de ska ha lanserat sex olika laddhybrider innan utgången av 2022. Det börjar bli bråttom...

Enligt källorna betyder detta att Alfa Romeo Tonale försenas, dock inte med mycket. Produktionen skjuts tre månader fram i tiden och lanseringen äger sannolikt rum i början av 2022. Ingen jätteförsening men ändå kännbar för Alfa Romeo som vill få upp sin försäljning. I fjol sålde man 35 503 bilar i Europa och 6 093 i USA.