Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Alfa Romeo

Alfa Romeo Tonale officiell – laddhybrid kommer i sommar

Den nya kompakta suven blir Alfa Romeos första laddhybrid.

I sommar kommer den lill-suven Alfa Romeo Tonale, till slut! Modellen visades upp första gången för tre år sedan, men har blivit fördröjd. Mycket på grund av den snabba utvecklingen av laddhybrider. Våren 2021 tryckte nytillträdde Stellantis-chefen Jean-Philippe Imparato på stoppknappen. ”Bättre plug-in-prestanda” var ordern vilket fördröjde premiären till nu.

Nya crossovern från Alfa Romeo blir en lillebror till Stelvio. Tonale är extremt viktig för Alfa Romeo eftersom varken Stelvio eller Giulia har levt upp till förväntningarna försäljningsmässigt. Nu är det upp till Tonale att rädda affärerna. 

Tekniken baseras på Jeep Compass och det betyder för den fyrhjulsdrivna laddhybriden att bensinmotorn sitter fram och elmotorn sitter på bakaxeln.

1 AV 2
Foto: Alfa Romeo
2 AV 2
Foto: Alfa Romeo

Motoralternativen

Tre olika drivlinealternativ presenteras med Tonale. Redan nämnda laddhybrid – Tonale Plug-in Hybrid Q4 – har en 1,3-liters bensinmotor som sätter fart på framhjulen och en 90-kilowatts elmotor som gör detsamma med bakhjulen. Sammanlagt levererar de 275 hästkrafter som i bästa fall tar modellen från stillastående till 100 km/h på 6,2 sekunder.
Batteriet som innehåller den energi som elmotorn använder kan lagra 15,5 kWh. Det räcker till 6,0 mils blandad körning på enbart el. Enligt Alfa Romeo är laddhybridversionen av Tonale segmentets mest energieffektiva laddhybrid-suv.
Ombordladdaren är på 7,4 kW.

En Tonale Hybrid kommer att finnas för den som inte vill ha laddkabel i skuffen. Men låt dig inte luras av namnet, det rör sig inte om en fullhybrid utan en så kallad 48-volts mildhybrid där en liten elmotor går in och stöttar (kan till och med på egen hand driva bilen under kortare sträckor). Den är på 15 kW och assisterar en 1,5-liters bensinmotor. Två effektuttag finns: 130 samt 160 hästkrafter, samtliga hästar når framhjulen.
Denna versions bensinmotor är för övrigt nyutvecklad och debuterar i Tonale.

Tredje motoralternativet är en dieselmaskin på 1,6 liter och 130 hästkrafter som även i detta fall levereras till framhjulen.

Ett fjärde motoralternativ finns men är inte aktuellt för Europa. Det rör sig om en 2,0-liters bensinare med 260 hästkrafter som ska lanseras på nordamerikanska marknaden under 2023.

Skärm på 12,3 tum framför föraren och skärm på 10,25 tum ovanför mittkonsolen. Alfa Romeo hävdar att skärmarna är de bästa i klassen.Skärm på 12,3 tum framför föraren och skärm på 10,25 tum ovanför mittkonsolen. Alfa Romeo hävdar att skärmarna är de bästa i klassen.Skärm på 12,3 tum framför föraren och skärm på 10,25 tum ovanför mittkonsolen. Alfa Romeo hävdar att skärmarna är de bästa i klassen.
Som förare finns det en rad hjälpmedel vid körning, bland annat semiautonom teknik enligt nivå 2.Som förare finns det en rad hjälpmedel vid körning, bland annat semiautonom teknik enligt nivå 2.Som förare finns det en rad hjälpmedel vid körning, bland annat semiautonom teknik enligt nivå 2.
1 AV 3
Skärm på 12,3 tum framför föraren och skärm på 10,25 tum ovanför mittkonsolen. Alfa Romeo hävdar att skärmarna är de bästa i klassen.
Foto: Alfa Romeo
2 AV 3
Som förare finns det en rad hjälpmedel vid körning, bland annat semiautonom teknik enligt nivå 2.
Foto: Alfa Romeo
3 AV 3
Foto: Alfa Romeo

Kompakt

Som ovan nämnt är Tonale lillebror till Stelvio, och det gäller på flera sätt. Förutom generellt svagare drivlinor är Tonale ett par snäpp kortare i rocken. Med 453 centimeter på längden är den 16 centimeter kortare än brorsan som kom 2017, och med 184 centimeter på bredden är det sex centimeter som saknas till Stelvio. På höjden är det sju centimeter som skiljer modellerna åt, Tonale är förstås den lägre med sina 160 centimeter.
Bagageutrymmet sägs rymma 500 liter vilket är 25 liter mindre än i Stelvio.

1 AV 3
Foto: Alfa Romeo
2 AV 3
Foto: Alfa Romeo
3 AV 3
Foto: Alfa Romeo

Alfa-former

Designen är trogen det koncept som visades upp på Genève-salongen 2019. Bakom linjerna står på papperet designchefen Alejandro Mesonero-Romanos, tidigare hos Seat där han designade modeller som Cupra Formentor. Men eftersom Mesonero-Romanos började på Alfa Romeo sommaren 2021 får vi i stället ge cred till Scott Krugger, designchef hos Alfa Romeo 2019, när Tonalde Concept visades.

Mycket handlar om att låta historien tala, gamla Alfa-kännetecken tas till heders. Till exempel den aggressiva fronten som i princip ser identisk ut med konceptmodellen. Konceptet hade tre ljuselement på vardera sida och den klassiska trekantsgrillen – ”Scudetton” – i mitten. Formspråket lever vidare på produktionsmodellen. Dolda bakre dörrhandtag är en gammal idé på Alfa som först sågs på Alfa Romeo 147, men fick inte hänga med till produktionsbilen. Konceptbilen visades med klassiska rundhålade Alfa-fälgar, så kallade ”telefonfälgar”. De lär finnas finns med i Tonales tillvalslista.  

Men viktigast är de skulpterade ytorna, Tonale ser levande ut till och med på tvådimensionella bilder.

Tuff uppgift framför sig

Alfa Romeo har en rik historia och ett varumärke som är värt mycket. Men problemen har trots det hopat sig för Alf Alfa Romeo. Det största problemet är att märket är extremt beroende av en kontinent. 90 procent av försäljningen går till Europa, och hälften av den europeiska försäljningen går till Italien. Med en sviktande italiensk marknad och få modeller i programmet har produktionen gått stadigt utför. 2020 såldes 35 718 Alfa Romeo i Europa, år 2010 110 654 och år 2000 176 389 bilar. Det är mycket som står på spel för Tonale.

Några priser är ännu inte offentliggjorda, men förhandssnacket talar om ett instegspris strax över 400 000 kronor.