Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Mattia Baruffaldi / Alfa Romeo

Alfa Romeos första elbil kommer nästa år

Nu börjar Alfa Romeo lyfta fram sin första elbil. Det blir en liten suv som står klar om ett år. 

Alfa Romeos första helt eldrivna bil kommer nästa år, nu har man gjort en så kallad ”teaser” för modellen – som inte avslöjar något alls. I stället ställer man frågan vad folk tror att den ska heta. Brennero, efter ett bergspass precis som modellerna Tonale och Stelvio, har det pratats om tidigare men det namnet är inte aktuellt enligt Alfa Romeo själva.

Det vi vet är att modellen är en suv (tack vare hashtagen #SportUrbanVehicle) och kommer att vara mindre än Tonale som blev märkets första elektrifierade modell då den finns som laddhybrid. Vi vet också att den kommer att baseras på samma teknik som andra bilmodeller i Stellantis-koncernen.

Foto: Alfa Romeo

Med största sannolikhet kommer den byggas på plattformen e-CMP2 och ha mest gemensamt med Jeep Avenger. En modell som bara säljs som elbil i Europa men som finns med förbränningsmotor på annat håll. Att ha i åtanke är att Alfa Romeo från och med 2027 ska vara ett renodlat elbilsmärke.

Teasern ger ingen föraning om hur suven kommer att se ut, den visar bara rörlig grafik, men märkets vd Jean-Philippe Imparato har tidigare sagt att designen kommer inspireras av såväl dagens modeller som urversionen av Giulietta, tillverkad mellan 1954 och 1964.

Den nya modellen ska tillverkas i polska Tychy där även Avenger och kommande Fiat 600 byggs. Den nya Alfan väntas visas upp i sin helhet om ett år.