Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Daimler AG

Alla Smart-modeller blir elektriska

Daimlers lilla bil Smart, som finns i versionerna Fortwo, Fortwo Cabrio och Forfour, ska bli helelektrisk, Electric Drive, över hela modellprogrammet.

Minibilstillverkaren Smart var tidiga i elbilsbranschen. De första eldrivna Smart-bilarna dök upp redan 2006/2007 i form av en testflotta som rullade i London. Bilarna, efter vissa justeringar och förbättringar, fungerade så bra att man under 2009 började tillverka Fortwo Electric Drive i större skala. 2 100 elbilar sattes ihop av Smart generation två, merparten av dem rullade därefter i Berlin. En uppdaterad version med kraftfullare motor och större batteri såg dagens ljus 2012. I både hemlandet Tyskland och på den så viktiga USA-marknaden seglade Smart upp som ledande inom elbilsbranschen, dock var motståndet inte lika tufft då som i dag.

Med anledning av framgångarna har Daimlers styrelse nu gett grönt ljus för att skapa en tredje (fjärde om vi räknar in testflottan från 2007) generation Smart Electric Drive.

Denna gång går de ”all in” genom att göra elektriska versioner av hela modellprogrammet, det vill säga Fortwo, Fortwo Cabrio och Forfour. Därmed blir Smart första biltillverkare att erbjuda elversioner av samtliga sina modeller. I dag har de 0,9- och 1,0-liters bensinmotorer varav förstnämnda till och med finns i en trimmad Brabus-version.

Specifikationerna är ännu okända, men ju närmare vi kommer årets Parissalong i höst desto närmare är vi de tekniska detaljerna.