Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Lite Porsche 911 Safari-vibbar ger den allt, denna elektriska retrobil.Lite Porsche 911 Safari-vibbar ger den allt, denna elektriska retrobil.Lite Porsche 911 Safari-vibbar ger den allt, denna elektriska retrobil.
Lite Porsche 911 Safari-vibbar ger den allt, denna elektriska retrobil. Foto: Alpha Motor Corporation

Alpha Jax – elektrisk crossover i gammal stil

Amerikanska Alpha Motor Corporation presenterar en andra elektrisk modell, denna gång en crossover vid namn Jax. Det rör sig om ett koncept, och om skapelsen blir verklighet får framtiden utvisa.

I fjol visade Kalifornien-baserade företaget Alpha Motor Corporation en elbil vid namn Ace. Med samma retroinspirerade design presenterar man nu en lite mer robust variant vid namn Jax. En crossover à la Cross Country, med högre markfrigång och i detta fall också rejäla hjul med ”nabbadäck” samt lasträcke à la Duett på taket med tillhörande helljusramp. Stötfångarna är av tåligt utförande och har sällskap av sidesteps (sidorör) av motsvarande snitt.

1 AV 4
Foto: Alpha Motor Corporation
2 AV 4
Foto: Alpha Motor Corporation
3 AV 4
Foto: Alpha Motor Corporation
4 AV 4
Foto: Alpha Motor Corporation

Mycket ser alltså gammalt ut, men under skalet föreställer sig Alpha Motor Corporation att elmotorer tar hand om framdrivningen. Två utföranden är tanken att Jax ska erbjudas i – en variant med en elmotor och en variant med två elmotorer för fyrhjulsdrift. Vidare föreställer företaget sig bilen med ett 75 kWh-batteri som ska kunna ge uppemot 40 mils räckvidd.

1 AV 4
Foto: Alpha Motor Corporation
2 AV 4
Foto: Alpha Motor Corporation
3 AV 4
Foto: Alpha Motor Corporation
4 AV 4
Foto: Alpha Motor Corporation

Alpha Jax är 4,56 meter lång, med andra ord som en Volkswagen Golf Sportscombi av föregående generation (nya generationen har vuxit till en bra bit över 4,6 meter). Den ska ha plats för fyra åkande samt gott om last (upp till 1 770 liter totalt).

https://youtu.be/k6JMoMQHvNA

Bilen vi ser här är ett koncept, alltså inte en produktionsklar vagn. Alpha Motor Corporation flaggar för leverans av modellen under 2023. I dagsläget tar de emot förhandsbeställningar och när Jax väl är möjlig att köpa är priset tänkt att börja på motsvarande 314 000 kronor.