Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Renault

Alpine blir helelektriskt – förhandsvisar tre nya modeller

Renaults sportbilsmärke ska från och med 2024 byta skepnad till ett helelektriskt företag med tre nya, eldrivna bilar på ingång.

Alpine annonserade nyligen att klassiska A110 Légende GT kommer tillbaka i limiterad specialupplaga. I framtiden är det dock inte turboladdade bensinmotorer som står på agendan utan snarare elmotorer. Under ett event bekräftade Renault-chefen Luca de Meo att Alpine kommer satsa på elbilar från och med 2024.

Man passade på att förhandsvisa silhuetten av tre tänkta, kommande modeller. Den ena är nästa generations A110 som man utvecklar tillsammans med brittiska Lotus. Bilen kommer använda sig av en särskilt utvecklad sportbilsplattform som de båda märkena arbetar på.

Foto: Renault

Modell nummer två tycks vara en het version av kommande elbilen Renault 5 och kommer byggas på Renaults CMF-BEV-plattform för småbilar.

Den tredje bilen ser ut att bli en GT-coupé som potentiellt ska tampas med rivaler som Audi e-tron GT och Porsche Taycan. GT-modellen lär troligtvis baseras på Renaults CMF-EV-plattform som är designad för mellanstora och stora bilar och för att kunna klara av prestandabatterier och drivlinor.
Luca de Meo specificerade inte vilken av elbilarna som ska lanseras först, men med tanke på att nya Renault 5 också ska lanseras 2024 är det relativt troligt att det blir den vassare versionen av denna som är först ut från Alpines startblock.