Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle

Alpine ska bygga suvar

Från en retrodoftande bensindriven liten sportbil till stora eldrivna suvar för USA och Kina. Där har ni Alpines klassresa.

Alpine breddar sig. Det klassiska franska sportbilsmärket som som förvärvades av Renault 1973 och gick i graven 1995 återuppstod 2017 med modellen A110. En bensindriven bil som får en eldriven ersättare 2026. Innan den kommer får vi dock se två eldrivna modeller med Alpine-emblem, det vet vi sedan tidigare.

Renaults kommande småbil 5 i sportversion kommer 2024 och året efter en crossovermodell. Nu har man gjort klart att man ska etablera sig i större sammanhang med eldrivna suvar i segmenten D och E, alltså i samma storleksklass som Porsche Cayenne och BMW X5 respektive Lamborghini Urus och Lotus Eletre.

Prototypen A110 E-ternité lånade teknik från Renault Mégane E-Tech. Foto: Alpine

Alpine har sagt att man kan komma att samarbeta med en ”ledande aktör inom området” för att få tillgång till en plattform för de två största modellerna. Kanske hoppas man att sitt samarbete med Geely ska öppna dörren till SPA2-plattformen som används av Lotus, Polestar och Volvo. Modellerna ska hur som helst lanseras 2027 respektive 2028. 

Alpine ska inte bara vidga sitt utbud utan även expandera globalt. 2030 räknar man med att hälften av bilarna ska säljas utanför Europa och man är mån om att ta sig an Nordamerika och Kina.

Även ekonomiskt siktar man högt. Intäkterna ska öka med 40 procent per år 2023 till 2030. 2026 ska man nå break even och nå en rörelsemarginal på över 10 procent till 2030.