Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Alpine

Alpines crossover GT X-Over kommer år 2025

Renaults sportbilsmärke Alpine ska bli ett elbilsmärke och den första modellen blir en crossover som ska heta GT X-Over.

Renault nylanserade sportbilsmärket Alpine för fem år sedan men nu är det dags för märket att genomgå ytterligare en förvandling, med mindre fokus på sport och mer fokus på eldrift. Alla framtida Alpine-modeller ska vara elektriska och den första kommer att kallas GT X-Over. Namnet ska uttalas GT ”Krossåver” och avslöjar att det är just en så kallad crossover.

Modellen ska tillverkas i Alpines fabrik i franska Dieppe med början 2025 och blir en systermodell till Renault Megane E-Tech Electric som även den byggs på Renault-Nissan-koncernens CMF-EV-plattform. GT X-Over kommer att få sällskap av en eldriven småbil i samma storlek som Renault 5 samt en ny, eldriven uppföljare till A110 år 2026.

GT X-Over väntas få samma 218-hästarsmotor på framhjulen som Megane E-Tech EV60, men för att särskilja Alpine-modellen som ett sportigare alternativ kan den även få en motor på bakhjulen och totalt drygt 400 hästkrafter, vilket Renaults utvecklingschef Gilles le Borgne tidigare har antytt.