Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Amazon/Rivian

Amazon köper tio tusen elbilar av Rivian

E-handelsföretaget Amazon har beställt ebilar av det amerikanska företaget Rivian. Elbilarna ska användas för att leverera varor och är en del i Amazons strategi att vara ett helt klimatneutralt företag senast 2040.

De första elbilarna från Rivian ska levereras till Amazon under nästa år och senast 2022 ska Amazon ha fått 10 000 bilar. Om ytterligare åtta år, senast 2030, planerar Amazon att ha köpt cirka 100 000 elbilar. Bilarna ska byggas i Rivians anläggning i Normal, Illinois.

Amazon har utvecklat en distributionsbil tillsammans med Rivian och målsättningen har varit att skapa en bil som föraren älskar att använda och en bil som kunderna tycker om att få saker levererade från. Amazon och Rivian har också anpassat bilen till Amazons logistiksystem.
Bilen ska också vara säker med sensorer, kameror, AI-röststyrningssystemet Alexa och stora bromsljus för att alla runt om bilen ska se när bilen bromsar.
Designen är helt ny och anpassad för leveranser av paket där föraren kliver in i och ut ur bilen ofta.
Skåpbilen har en räckvidd på el på drygt 24 mil och bilen är den första av totalt tre modeller som Rivian och Amazon utvecklat tillsammans.

Foto: Amazon/Rivian

Amazon kommer att beställa cirka 1 800 bilar till sin verksamhet i Europa redan i år och totalt drygt 10 000 fordon till Indien. Dessutom ska Amazon börja använda eldrivna mopeder för leveranser i de största städerna i Europa och i New York.

Rivian har på senare tid uppmärksammats på grund av en rättslig tvist med Tesla. Enligt Tesla har personer plockat med sig affärshemligheter när de bytt till Rivian. Rivian har utvecklat en eldriven pickup, R1T, som är en konkurrent till Tesla Cybertruck. Rivian har också byggt suven R1S. R1T har 64 mils räckvidd.

https://youtu.be/rJJNTVy62PU

Bland alla investerare som stått på kö för att investera i Rivian märks bland annat Ford. Amazon var av förklarliga skäl tidigt med på Riviantåget och har investerat drygt 6,5 miljarder kronor. När Ford klev in var notan 4,7 miljarder.
Enligt Rivian är det Ford som ska bistå företaget med expertis gällande massproduktion av bilar, något som behövs nu när Amazon lagt sin första beställning.