Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Zoox

Amazons självkörande bil Zoox avslöjad kort innan lanseringen

E-handelsjätten Amazon köpte nyligen företaget Zoox som utvecklar en helt självkörande bil utan pedaler och bak- eller framsida. Nu har den färdiga bilen fångats på bild, kort innan lansering.

Den 14 december kommer Amazon att presentera sin självkörande bil som utvecklas av dotterbolaget Zoox. Zoox har släppt ett kort klipp som inte visar så mycket av bilen inför premiären, men den har redan fångats på bild helt utan maskering. Användare på twitter och Reddit har lagt upp bilder som visar när bilen är ute och rullar på vägarna i San Francisco.

https://www.youtube.com/watch?v=DTwpL9_VZOM

Zoox-bilen ser inte riktigt ut som en vanlig bil, och det är för att den inte har så mycket gemensamt med en vanlig bil. Den ska kunna styras med alla fyra hjul, har varken ratt eller pedaler och är designad för att kunna köras både framåt och bakåt. Den har alltså ingen front eller bakdel. Hjulen sitter så långt ut i hörnen som möjligt och mellan dem finns ett stort passagerarutrymme. Att den blir eldriven är närmast en självklarhet, men hur drivlinan utformas är ännu okänt. Zoox-bilen kommer i ett första skede att lanseras för trafik i Las Vegas och San Francisco.

https://twitter.com/Christian1Claus/status/1335472316466098180?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1335472316466098180%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Ffeber.se%2F

Zoox är ett relativt nystartat företag från Foster City i Kalifornien. Företaget startades år 2014 av australiensaren Tim Kentley-Klay och Jesse Levinson, son till Apples orförande Arthur D. Levinson. Amazon blev ensam ägare till Zoox så sent som i juni i år, till en kostnad av cirka 1,3 miljarder dollar, motsvarande 11 miljarder kronor.