Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Volvo Cars

Andelen tunga bilar som får klimatbonus ökar

Bilarna växer och blir tyngre, både med ny teknik men också med elmotorer och batteripaket. Samtidigt som nya bilar får lägre utsläppssiffror ökar de också ofta i vikt.

SVT Nyheter har gjort en granskning som visar att en allt större del av klimatbonusen går till stora och tunga bilar. Suv-trenden håller i sig och det visar sig att biltypen står för en stor del av andelen nyregistrerade bilar under 2020.

I år har andelen bilar som får klimatbonus och samtidigt väger över två ton ökat till 35 procent, förra året var siffran 26 procent för motsvarande period. Men det går inte att skylla allt på suvar, även andra större bilmodeller väger mycket, speciellt i laddhybridernas fall då de också är utrustade med elmotorer och batteripaket.

TEST: Årets 12 hetaste laddhybrider

Elbilen Audi e-tron är en tungviktare.Elbilen Audi e-tron är en tungviktare.Elbilen Audi e-tron är en tungviktare.
Elbilen Audi e-tron är en tungviktare. Foto: Patrik Lindgren

Fysikprofessor Öivind Andersson på Lunds Tekniska Högskola som forskar på bilars miljöpåverkan över hela livscykeln tycker att utvecklingen går stick i stäv med klimatmålen.

– Tyngre bilar är alltid sämre för klimatet. En tung bil kräver mer energi och utsläpp vid tillverkning och mer när den körs, säger Öivind Andersson till SVT Nyheter.

LÄS OCKSÅ: Regeringen föreslår lägre bonus till laddhybrider och högre skatt på bensin- och dieselbilar

En annan nackdel med tunga bilar är att de sliter hårdare både på vägar och däck, vilket i sin tur genererar mer utsläpp av hälsofarliga partiklar.

För att maximera miljönyttan med just en laddhybrid så ska den laddas ofta och helst köras kortare sträckor. Det finns statistik som visar på just detta, att de allra flesta har ett körmönster som innefattar just korta körsträckor med resor till och från arbetet bland annat. Men statistiken visar inte hur mycket och ofta laddhybridförarna laddar sina bilar.

TEST: Tre populära elbilar

Rena elbilar behöver ännu större och tyngre batteripaket eftersom det är enda energikällan de har, därför blir de också tyngre. Men utvecklingen av batterier går framåt och möjligheterna med batteritekniken är något som vi kommer få se mer av i framtiden.

Ser man till statistik från Bil Sweden har det hittills i år, januari till augusti 2020, sålts 63 779 bensindrivna personbilar, 38 269 dieseldrivna, 33 922 laddhybrider, 12 565 elbilar samt 22 815 elhybrider. Övriga bränslen som till exempel gas står för 2 185 bilar och endast tre stycken bilar drivna med etanol har sålts fram till augusti månad i år.