Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Skoda

Andra generationens Skoda Kodiaq presenterad

Skoda presenterar nu andra generationens Kodiaq, den sjusitsiga suven för hela familjen. En nyhet är att den nu elektrifieras som laddhybrid och enligt Skoda ska den komma cirka tio mil på el. Men vi får än så länge bara se nya Kodiaq maskerad.

Det är känt sedan tidigare att Skoda har mycket nytt på gång i år och även längre fram. Befintliga modeller ska uppdateras och nya modeller ska lanseras. Det har nu blivit dags att avslöja specifikationerna för nya generationen av Skoda Kodiaq.

Sedan Kodiaq äntrade marknaden 2016 har den sålts i nästan 792 000 exemplar i 60 länder och den har vunnit flera priser. 2021 fick den ett ansiktslyft och det har nu blivit dags för en helt ny generation. Den har vuxit sex centimeter på längden och passagerare på den tredje raden har fått 15 millimeter högre takhöjd (totalt 92 centimeter). För den femsitsiga varianten har man utökat bagageutrymmet med 75 liter, vilket innebär 910 liter totalt. Den sjusitsiga får nöja sig med 845 liter.

Skoda Kodiaq mått

Längd – 476 cm

Bredd – 186 cm

Höjd – 166 cm

Axelavstånd – 279 cm

Naturligtvis finns också en hel del ny teknik, bland annat en ny pekskärm på 12,9 tum och som tillval kan kunder köpa till head up-display. Förarassistanssystem som ”emergency assist”, ”traffic jam assist” och ”remote parking assist” är nya funktioner som blir tillgängliga nästa år. Skoda säger att det finns en skärmrengörare för pekskärmen, vad nu det innebär. Vidare beskriver de den nya förarmiljön som en ”smart kombination” av manuella och digitala kontroller, men de visar inga bilder på kupén. Man kan också ladda två mobiltelefoner samtidigt.

Kodiaq bakifrån.Kodiaq bakifrån.Kodiaq bakifrån.
Kodiaq från sidan.Kodiaq från sidan.Kodiaq från sidan.
1 AV 2
Kodiaq bakifrån.
Foto: Skoda
2 AV 2
Kodiaq från sidan.
Foto: Skoda

Designmässigt är det en ganska mjuk och bullig kaross som verkar få mjuka veck här och där. Till det kommer nya fälgar med storlekar mellan 17 och 20 tum samt nya LED Matrix-strålkastare.

Drivlinorna blir fler än tidigare, där den största nyheten förstås är laddhybridalternativet. Den ska komma cirka tio mil på bara el och blir, tillsammans med den fyrhjulsdrivna bensinversionen, den kraftfullaste modellvarianten med 204 hästkrafter. Utöver det erbjuds en mildhybridversion och två dieseldrivlinor.

Drivlinor

Bensin:
1,5 TSI mHEV – 150 hk
2,0 TSI (fyrhjulsdrift) – 204 hk

Diesel:
2,0 TDI – 150 hk

2,0 TDI (fyrhjulsdrift) – 193 hk

Laddhybrid:

1,5 TSI iV – 204 hk

 

Samtliga kommer med 7-växlad automatlåda, förutom laddhybriden som är 6-växlad.

Eftersom bilen än så länge är maskerad får vi vänta lite till på själva lanseringen. Det innebär också att det inte finns några priser fastställda än.