Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Volvo

Android Auto hittar bästa laddstoppen med AI-teknik

Google uppdaterar nu sitt biloperativsystem Android Automotive med en ny, funktion som ska göra det lätta att hitta laddplatser och optimera rutten. I dagsläget är det bara Volvo XC40 Recharge och Polestar 2 som får tillgång till funktionen.

Google har presenterat en ny funktion i sitt biloperativsystem Android Automotive som i skrivande stund endast finns i Volvo XC40 P8 Recharge och Polestar 2. Funktionen är utvecklad för att göra det lättare att hitta den laddplats som passar bäst just för din bil och den rutt du ska köra.

Funktionen är ett ny ruttalgoritm som använder grafteori för att räkna ut vilken laddplats man ska ta sikte på med hänsyn till bland annat bilens laddstatus, position och planerad destination. Funktionen är inbyggd i Google Maps och det ska, enligt Google själva, ta mindre än tio sekunder för systemet att söka bland tiotusentals publika laddpunkter. Google Maps ska därefter visa hur lång tid varje laddning kommer att ta, samt hur lång tid hela körningen kommer att ta. Framöver planerar Google att införa information om vilka betalningsmetoder som gäller vid varje laddstation.