Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Äntligen kommer Jeep som laddhybrid

Långt efter konkurrenterna presenterar Jeep laddhybridversioner av modellerna Renegade och Compass.

Räckvidden på el påstås vara närmare fem mil.

Vid presentationen la Jeep stor vikt vid att bilarna utvecklats och testats i svenska Arjeplog.

När Ford presenterade nygamla Bronco för ett par veckor sedan kontrade Jeep med en konceptbil av Wranger med V8-motor. Men en betydligt viktigare nyhet från Jeep är att modellerna Renegade och Compass förses med hybriddrivlina.

Jeep väljer att kalla modellerna Renegade 4xe och Compass 4xe. Modellerna får markera starten för Jeeps efterlängtade satsning på hybrider och elbilar. Ja, för Fiat/Chrysler har inte direkt kört allra först in i elbilseran.

Laddhybriderna får en teknisk lösning där en 1,3-liters bensinmotor är helt och hållet sysselsatt med att driva framaxeln. Det gör den med hjälp av en sexstegad automatlåda. Två elmotorer driver bakaxeln där kraften hämtas från ett batteri på 11,4 kWh. Jeep väljer alltså en batteristorlek något i underkant av vad flera konkurrenter valt till sina suvar i motsvarande storlek. Trots det väntas förbrukningen bli låg och Jeep lovar utsläppsvärden under 50 gram koldioxid per kilometer.

Foto: alessandro altavilla

Bensinmotorn levererar 130 eller 180 hästkrafter beroende på effektuttag. När eldrivlinan hjälper till levereras en total effekt på 190 eller 240 hästkrafter. Tre körlägen kontrollerar effekten till vardera drivaxel. Hybridläget använder båda drivlinorna, E-Save sparar på kraften i batteriet och kan också låta bensinmotorn generera el, elläget stänger av bensinmotorn helt och låter bara eldrivlinan sköta bilen. Maxhastigheten på el är satt till 130 km/tim.

Jeep väljer att lansera Renegade och Compass 4xe i Europa och Mellanöstern först. Enligt Jeep gjordes en hel del av testningen och utvärderingen av de två bilarna och den nya drivlinan i svenska Arjeplog. Enligt Jeep får bilarna väldigt bra terrängegenskaper tack var elmotorns snabba reaktioner.

De två nya modellerna byggs för Europa i FCA-koncernens fabrik i italienska Melfi. Försäljningen startar inom kort inför modellåret 2021.