Aptera 3 med 160 mil mellan laddningarna
Amerikanska Aptera Motors har nu presenterat sin nya elbil Aptera 3. Med fokus på strömlinjeform, låg vikt och solceller pratas det om 160 mils räckvidd per laddning. Låter bra, men formerna kommer för gemene man vara svåra att ta till sig.
Om 160 mil per laddning inte imponerar på dig, vad säger du då om att Aptera 3 aldrig behöver laddas? Aptera Motors marknadsför faktiskt nya modellen med ”aldrig ladda”-teknik. Det är förstås en rejäl portion osanning i uttalandet eftersom Aptera 3 måste laddas. Uttalandet syftar på att laddkabel är överflödig eftersom solen kan ta hand om stora delar av den energi som krävs för daglig körning. Solcellspanelerna, med 180 solceller över tre kvadratmeter, kan dagligen stå för energitillskott som räcker till uppemot 7,2 mils körning. Men då gäller det att man bor i annat land än i Sverige som hittills i december har haft noll soltimmar (enligt SMHI).
– Never Charge (aldrig ladda-tekniken) är inbyggd i varje Aptera och är utformat för att fånga tillräckligt med solljus för att köra över 1 700 mil per år i de flesta regioner, säger Chris Anthony, en av Aptera Motors grundare.
Extremt energisnål
Utan tillskott från solen ska Aptera 3 klara ungefär 160 mil per laddning. Energiförbrukningen ligger på extremt låga 0,62 kWh per mil, runt tre till fem gånger lägre än för elbilarna på marknaden i dag. Men den enorma räckvidden gäller förstås enbart modellversionen med 100 kWh-batteri. Aptera 3 ska även erbjudas med batteripaket på 25, 40 och 60 kWh. Aptera Motors räknar med samma energiförbrukning och kommer då fram till, utan solens hjälp, att dessa tre batteristorlekar hamnar på ungefär 40, 64 samt 97 mils räckvidd.
Företaget menar att med snabbladdning tar det en timme att fylla på energi som räcker för uppemot 80 mils körning.
Hal som en ål och fjäderlätt
Att Aptera Motors har lyckats att få till räckviddssiffrorna, åtminstone på papperet, beror på intensivt arbete med karossformen. Aerodynamik har legat högt upp på prioriteringslistan och Aptera 3 har en luftmotståndskoefficient på 0,13 medan exempelvis Tesla Model 3 har 0,23 och Volkswagen ID.3 0,28.
Låg vikt är en annan bra egenskap som man har åstadkommit genom att använda kompositmaterial i hög utsträckning. Strax under tusen kilo uppges den väga med det stora 100 kWh-batteriet. Det är ungefär hälften av vad en Tesla Model 3 Long Range (75 kWh) eller en Volkswagen ID.3 (62 kWh) väger.
Två- och trehjulsdrift
Aptera 3 är trehjulig – två fram och ett bak. Den är dessutom endast tvåsitsig, så någon familjebil är den inte (2 vuxna plus husdjur, skriver Aptera Motors). I stället ska man se den som lösningen på den dagliga transporten till och från exempelvis arbetsplatsen.
Beroende på modellversion kan samtliga tre hjul vara drivande eller endast de två främre. I trehjulsdrivet utförande (204 hk) går 0-97 km/h (0-60 mph) på 3,5 sekunder, i framhjulsdrivet utförande (136 hk) på 5,5 sekunder. Toppfarten är 177 km/h.
Pris och leverans
Aptera Motors har nu öppnat orderböckerna för modellversionerna Paradigm och Paradigm Plus. Det kostar 100 dollar (846 kr) att lägga en order, pengarna betalas tillbaka om man ångrar sig. Om man löper hela linan ut kostar det totalt mellan 25 900 och 46 000 dollar (mellan 219 100 och 338 400 kronor). Planen är att börja leverera bilarna under 2021.
https://youtu.be/HNjUdTJjiNkAptera förr
Du kanske undrar var Aptera 1 och Aptera 2 tog vägen, om du ens minns dem? Jo, Aptera 1 och 2 har funnits, men kom aldrig till skott. Aptera 1 (Typ-1 och Mk-1) kom ur prototypen Aptera 0 (Mk-0) och presenterades 2007. Efter ett antal förändringar blev Aptera 1 plötsligt Aptera 2 (2 Series) under 2008. Denna andra version var tänkt att lanseras som både elbil (Aptera 2e) och hybrid (Aptera 2h).
Så blev det aldrig, Aptera Motors fick finansiella problem och gick i konkurs. En del av grejerna köptes upp av kinesiska Zhejiang Jonway Group. Du kanske minns att vi visade er Jonway Aptera vid vårt besök på bilsalongen i Shanghai i april 2014? Den såg mer eller mindre likadan ut som Aptera 1, 2 och 3.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se