Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Aptera

Aptera visar produktionsklar bil – med solceller

Amerikanska Aptera Motors har nu en produktionsklar elbil som laddas med solceller och kostar mindre än Kia Niro Hybrid.

För drygt två år sedan visade det nya amerikanska företaget Aptera Motors för första gången sin eldrivna bil som inte skulle behöva laddas. Då pratades det om en räckvidd på 160 mil per laddning, och nu när de presenterar den produktionsfärdiga står de fast vid den siffran. Om du köper den dyraste versionen.
Den lilla droppformade elbilen har utrymme för två personer och mäter 222 centimeter på bredden, 450 på längden och 142 på höjden. I bagaget ska det rymmas upp till 906 liter och dörrarna öppnas snett uppåt och framåt likt bland annat McLaren.
Tack vare designen är Aptera hal i luften och ska ha ett Cd-värde på låga 0,13, det är avsevärt mycket lägre än exempelvis Mercedes EQS eller Tesla Model 3 med 0,20 respektive 0,23.

1 AV 4
Foto: Aptera
2 AV 4
Foto: Aptera
3 AV 4
Foto: Aptera
4 AV 4
Foto: Aptera

Aptera är tillverkad med en bottenplatta av aluminium och kaross i kolfiber där i stort sett alla ytor uppåt kan täckas av solceller beroende på vilken version du väljer. Den är också troligtvis den hittills enda bilen som kommer att sättas i serieproduktion med trehjulsdrift.
Grundversionen med en räckvidd på cirka 40 mil driver på framhjulen och kostar från 25 900 dollar, cirka 265 000 kronor, vilket är billigare än Kia Niro Hybrid kostar i USA, 26 590 dollar. Översatt till priser här hemma motsvarar det troligtvis strax under 340 000 kronor.
Basversionen driver endast på framhjulen och har elmotorer som ger en total effekt på 116 hästkrafter, 85 kW. Utöver denna finns även versioner med räckvidd på 64, 97 och 160 mil.
Samtliga versioner har solceller på taket och instrumentbrädan som standard och alla kan extrautrustas med solceller även på bagagelucka och huven fram. Samt trehjulsdrift vilket skruvar upp effekten till 174 hästkrafter, 128 kW. Elmotorerna sitter monterade i hjulen.

1 AV 4
Foto: Aptera
2 AV 4
Foto: Aptera
3 AV 4
Foto: Aptera
4 AV 4
Foto: Aptera

Priset i USA ligger i spannet mellan 25 900 till 44 900 dollar, medan extra solceller och trehjulsdrift kostar 900 respektive 2 500 dollar extra. Basversionen ska klara 0-96 km/h på sex sekunder medan den trehjulsdrivna klarar det på fyra. Toppfarten är 163 km/h.
Enligt Aptera Motors ska solcellerna kunna ge så mycket som 64 kilometers extra räckvidd per dag. 26 kilometer om man nöjer sig med solcellerna i grundutrustningen. Det går även att ladda Aptera med kabel som en konventionell elbil men i nuläget är det oklart med vilken effekt.

Aptera Motors planerar att dra i gång serieproduktionen senare i år och enligt dem är de nu i den fjärde och sista utvecklingsfasen där endast krocktester återstår. De ska även ha cirka 40 000 förbeställningar och man planerar att kunna tillverka omkring 10 000 exemplar per år.

https://youtu.be/NYI5HVCuU0U