Är elbilen framtiden? – ny bok berättar hur omställningen går till
Den nya boken Batterirevolutionen ger en unik inblick i bilvärldens omställning från bensin och diesel till el, men också hur en ny svensk industri byggs upp av Northvolt i Skellefteå.
Undrar du också vad som finns i den där lådan som ligger i golvet på elbilen, hur batteriet tillverkas och hur omställningen från förbränningsmotorer till elmotorer och batterier kommer att påverka bilindustrin? Då ska du läsa nya boken ”Batterirevolutionen: Northvolt och den nya svenska bilindustrin”.
Vår medarbetare Jan-Erik Berggren har följt Northvolt och grundaren Peter Carlsson, och gjort en djupdykning i bilvärldens omställning till el. Arbetet har resulterat i boken som kommer ut i dagarna.
I ett kapitel ges en tydlig beskrivning av hur ett elbilsbatteri tillverkas och hur mycket av batteriets och i förlängningen även elbilens egenskaper bestäms i ett tidigt skede. Ett litiumjonbatteri har två poler (en anod och en katod) och litiumjoner som rör sig mellan polerna. När batteriet laddas rör sig jonerna från katoden till anoden. Tillverkningen av batteriet kan liknas vid att man har två bitar alumminiumfolie som målas med olika kemiska blandningar och sedan sätts ihop. Hur tjock blandningen är, och vad den består av, avgör batteriets egenskaper. Mest omtvistat är grundämnet kobolt som används i katoden.
– Kvaliteten i batteriet beror till väldigt stor del på hur rena råvarorna är. Kobolt kan vara smutsigare eller renare och det krävs väldigt rent kobolt i ett elbilsbatteri. Om man sänker kvalitetskravet på kobolt kan man tänka sig att det ger ett billigare batteri, säger Jan-Erik Berggren.
En stor del av boken ägnas åt den stora batterifabriken Northvolt som byggs i Skellefteå. Northvolt kommer att bli en av Europas största batteritillverkare och ska bygga litiumjonbatterier av så kallad NMC-typ, samtidigt som det pratas mycket om den revolutionerande solid state-tekniken.
Finns det en risk att Northvolt satsar på fel teknik?
– Northvolt satsar inte på fel teknik. NMC-tekniken de utvecklar kommer att finnas på något sätt i minst 20 år till och sedan kan de fila vidare på den och hitta nya applikationer. Solid state är något helt annat och det kommer förmodligen inte under de kommande tio åren. Det har att göra med hur storskalig produktionen kan bli. Man kan bygga ganska få nya batterier med enkla metoder men att bygga flera miljoner batterier är en helt annan sak.
Northvolt kommer att få konkurrens från LG Chem, Tesla och CATL som också bygger batterifabriker i Europa, finns det en risk att marknaden mättas?
– Det tror jag inte. Northvolt har sålt ut all produktion och har orderböcker för cirka 120 miljarder. Alla ser det snarare som att personbilar bara är början för batteriproduktionen. Sedan kommer tyngre fordon. Scania-chefen har till exempel sagt att det redan år 2025 kommer att vara lika billigt att köra en ellastbil som en diesellastbil och sedan blir ellastbilen bara billigare och billigare.
Hur ska olika biltillverkare bygga sina varumärken om de köper motorer och batterier från samma tillverkare?
– Jag tror framför allt att premiumtillverkarna jobbar mycket för att hitta vad som är premium i elbilar. Ska det vara köregenskaper eller prestanda som gör att de kan fortsätta ta mer betalt för sina bilar. Northvolt arbetar en del med att få fram olika egenskaper i batterierna och det kan bli värdefullt för Audi som kanske kommer kunna säga att en e-tron hanterar kraften på ett annat sätt en exempelvis en Nissan Leaf.
De flesta biltillverkare säger att marginalerna på elbilar är väldigt små och att de måste vara dyra för att vara lönsamma. Stämmer det?
– Jag tror att de tjänar mer på elbilar redan nu, de kan ta nästan vad de vill eftersom det är så stor efterfrågan. Visst är det så att ny teknik alltid kostar mer i början, men det känns inte som att det behöver vara så dyrt. En elmotor är inte ny längre. Det enda som är nytt är batterierna, och så dyra är de inte. Men i jämförelse med en dieselmotor som de har skrivit av många gånger om så är det förstås dyrt. De har ett fönster nu när de kan motivera hög kostnad för att tekniken är ny och det är ett enkelt sätt att få rabatter och bonusar från staten, säger Jan-Erik Berggren.
Northvolt år för år
2016: Förstudien inleds
2017: Northvolt öppnar sitt kontor i Stockholm och på hösten samma år offentliggörs att Skellefteå och Västerås får de två fabrikerna.
2018: Fabriksområdet i Skellefteå markbereds och fabriken i Västerås börjar byggas.
2019: Fabriken i Skellefteå börjar byggas och anläggningen i Västerås bygger de första battericellerna.
2020: Västeråsfabriken ska vara i full drift inklusive en anläggning för återvinning.
2021: Fabriken i Skellefteå börjar bygga de första battericellerna. Fabiken byggs kontinuerligt ut i steg om 8 GWh upp till totalt 40 GWh.
2023: Northvolt inleder sin produktion i den då nybyggda fabriken i tyska Zalzgitter.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se