Foto: Workhorse

Arbetshäst tar över GM-fabrik

Gammalt och nytt möts med Workhorse W-15 – en laddhybrid-pickup som ska byggas i General Motors fabrik i Lordstown, Ohio.

Eldrivna arbetshästar är på tapeten. Nyligen köpte Ford och Amazon in sig hos Rivian och Tesla har en eldriven pickup på ritbordet. Lägg därtill en hårding som Bollinger, en eldriven suv helt utan former, på listan.

En arbetshäst i dubbel bemärkelse är W-15, en laddhybrid-pickup som presenterats av startup-företaget Workhorse. Dubbelhytt och flak ger en klassisk profil men bilen har samtidigt en skarp, modern och stealth-doftande form.

Foto: Workhorse

Samma stil gäller invändigt med få och rejäla reglage ackompanjerade av två skärmar – en på mittkonsolen och en framför föraren.

W-15 är även modern sett till tekniken under skalet. Under golvet finns litiumjonbatterier från Panasonic som ger kraft till en elmotor monterad på bakaxeln. Tillsammans med bensinmotorn i fronten ger paketet 460 hästkrafter och en acceleration 0-96 km/h på 5,5 sekunder.

Foto: Workhorse

Tekniken är dock inte egenutvecklad. Bensinmotorn är BMW-koncernens välkända trecylindriga motor på 1,5-liter och batteriecellerna är av typen 18650 – samma som används i Teslas bilar. Var elmotorn kommer ifrån har vi dock inte lyckat lista ut.

Räckvidden på enbart el är cirka 13 mil, nog för att ta dig till arbetsplatsen, menar Workhorse. På plats kan du koppla in dina verktyg i kontakten på bilens sida som klarar effektbelastningar på upp till 7 200 watt.

Karossen är byggd i kolfiberkomposit och bilen mäter i centimeter 594 på längden, 203 i bredd, 188 i höjd, 363 mellan hjulaxlarna och 30 i markfrigång. På vågen visar W-15 2 267 kg, maxlasten är 998 kg och max dragvikt 2 268 kg.

Foto: Workhorse

X-15 har såväl fyrhjulsdrift, filassistans, backkamera och autobroms. Låg tyngdpunkt och rejäla krockzoner ska garantera säkerheten.Bilen presenterades för en tid sedan men nu tycks den komma i produktion och det i General Motors fabrik i Lordstown. Fabriken, som satte samman modellen Chevrolet Cruze är en av de som drabbades av koncernens nedskärningar förra året. Lika rasande som presidenten Donald Trump var över nedskärningarna är han nu glad över affären med Workhorse, en nyhet som han lyfte fram och hyllade på Twitter.Workhorse säger sig ha förbeställningar på omkring 5 700 fordon. Priset för X-15 startar på 52 200 dollar, motsvarande ungefär 506 000 kronor.

https://youtu.be/7TJPf4dwEh8