Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ariel Hipercar – nya eldriven värsting med fyrhjulsdrift och 1 200 hk

Den går än så länge under namnet Hipercar och ska revolutionera bilhistorien enligt Ariel själva. Om två veckor gör den debut.

Biltillverkaren Ariel Motor Company har alltid prestanda i fokus, det noterade vi inte minst när vi provkörde Ariel Atom 3,5 310. Nya modellen med arbetsnamnet Hipercar som kommer i produktion 2020 utgör inget undantag.

Vad sägs om totalt 1 180 hästkrafter och 1 800 newtonmeter från fyra elmotorer monterade vid varje drivhjul? Sprinten 0-100 km/h går på 2,4 sekunder och bilen toppar 257 km/h. Bilen är byggd i aluminium och kolfiber och med sina 1 600 kg är den en lättviktare - med elbilsmått mätt vill säga.

Elmotorerna, som har spänning på på 750 volt, är ackompanjera av en 47 hästkrafter stark turbinmotor som fungerar som räckviddsförlängare. På enbart el kommer Hipercar 19 mil. Batterierna är vätskekylda och av litiumjontyp samt har en kapacitet på antingen 42 eller 56 kilowattimmar (kWh).

Hipercar har justerbar fjädring och står på hjul i dimensionen 265/35/20 fram och 325/30/21 bak.

Modellen kommer även i en enklare bakhjulsdriven version och har då ”bara” två motorer och 590 hästkrafter plus tidigare nämnda turbinmotor.

Bilen är framtagen med Equipmake och Delta Motorsport men har även finansierats av brittiska myndigheter. Något pris för bilen finns inte i dagsläget men Ariel benämner den som prisvärd då den utklassar superbilar som kostar över en miljon pund.

”En milstolpe i bilens historia”, har valts som slogan till Hipercar. Under salongen Low Carbon Vehicle Show i Millbrook den 6-7 september gör den hur som helst debut.

Hipercar blir Ariels fjärde fordon och trots sina häpnadsväckande teknik och data så är det faktiskt tillverkarens bygge som bäst kan beskrivas som en ”vanlig bil” då den har tak en kaross som täcker hjulen.