Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Klassiska modellnamnet gör comeback
2 AV 2
Foto: Mickael Gomes

Ark Zero utmanar Citroën Ami

Är mikrobilarnas tid här? Nu lanseras hursomhelst en till: brittiska Ark Zero – med lustiga proportioner.

Ett nytt brittiskt företag ger sig in det eldrivna småbilssegmentet. Eller ja, det riktigt lilla segmenet som utgörs av så kallade mikrobilar. Där finns redan aktörer som Stellantis med olika versioner av Citroën Ami samt retrobilen Microlino och gamlingen i gänget: Renault Twizy.

Ark Zero har liksom sina konkurrenter en udda form och mäter 2,5 meter i längd men bara 1,2 i bredd. Motorn har en maximal effekt på tre hästkrafter och den 489 kilo tunga ”bilen” har en topphastighet på 45 kilometer i timmen. Räckvidden på en laddning är strax över åtta mil enligt körcykeln WMTC (World Motorcycle Test Cycle).

1 AV 3
Foto: Mickael Gomes / Ark Motors
2 AV 3
Foto: Mickael Gomes / Ark Motors
3 AV 3
Foto: Mickael Gomes

Trots sin minimalistiska framtoning har Ark Zero backkamera, blåtandsuppkoppling, USB-kontakt, radio och högtalare, taklucka samt nyckellöst system – eller i alla fall en startknapp.

Bilen är inte en i raden av projekt – den är ute till försäljning och kostar 5 995 pund vilket motsvarar cirka 83 000 kronor. Tidigare nämnda Citroën Ami kostar i Storbritannien 8 095 pund – cirka 112 500 kronor.

På sin sajt marknadsför de Zero med slagordet ”Don't Compromise” – kompromissa inte.