Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Aspark Owl gör 0-100 km/h på under två sekunder

Den japanska elbilen Aspark Owl visades på Frankfurt-mässan i höstas. Då pratade man om att den elektriska superbilen skulle klara sprinten 0-100 km/h på exakt två sekunder. Nu finns filmbevis som tyder på att ”Ugglan” tagit sig under den magiska gränsen.

https://youtu.be/7H6uhtbwx1k

Aspark har utvecklats sedan 2014 och bygger på ett rörramschassi. Karossen är i kolfiber och fälgarna i magnesium. Hur mycket effekt elmotorn egentligen levererar varierar kraftigt beroende på källa. Vissa pratar om 435 hästkrafter – andra om 1 000.Viktsiffran sägs dock ligga kring 850 kilo och Owl driver på alla fyra hjulen. Toppfarten anges till 280 km/h.Men det är inte toppfarten som imponerar med Aspark Owl utan den påstådda accelerationen.

 På höstens Frankfurt-mässa hävdade det japanska märket att Owl skulle klara 0-100 på två sekunder –blankt. I videon ovan påstår man sig klara samma sprint på 1,92 sekunder. Och det på vad som ser ut att vara en liten bakgård bakom en fabrik.

Det ska dock sägas att bilen som gör testet är utrustad med racingdäck från Hoosier för bättre fäste. Även under skalet är testbilen något modifierad. Enligt amerikanska Motortrend drivs bilen främst av ultrakondensatorer istället för batterier. Ultrakondensatorer kan laddas, och urladdas, extremt fort.

Så vad tror ni, är Asparks angivna accelerationstid sann eller inte? Ser det ut att gå på under två sekunder?

Enligt företaget kommer Owl att börja produceras inom kort. Totalt ska 50 bilar byggas. Priset sägs hamna runt 35 miljoner kronor.