Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Aston Martin följer Volvo

Den brittiska sportbilstillverkaren Aston Martin följer Volvos exempel och ska stryka bilar med enbart förbränningsmotorer i utbudet.

V12-motorer må vara synonymt med Aston Martin men inom en snar framtid kan det vara ett minne blott. Den brittiska tillverkarens vd Andy Palmer har nämligen för Financial Times berättat att man till mitten av 2020-talet bara ska erbjuda hybrid- eller elbilar. Med andra ord följer man Volvo som lovat det samma men redan till 2019.

I och med det beslutet ligger man snäppet före den inhemska lagstiftningen. Storbritannien ska nämligen bannlysa bilar med enbart förbränningsmotorer 2040. Andy Palmer räknar med att en fjärdedel av märkets alla sålda bilar kommer att vara helt eldrivna vid slutet av nästa årtionde. Tekniken ska Aston Martin utveckla själva.

– Du måste behålla kärnan i tekniken inom företaget, menar Andy Palmer och syftar på att man i dag gör sina V12-motorer själva.

Senaste modellen DB11, som har fått företaget på rätt köl, finns även med V8-motor – som köps in från Mercedes. Ett av skälen är att anpassa sig till det kinesiska skattesystemet för bilmotorer. Av samma anledning kommer den framtida mittmotorbilen som ska utmana Ferrari ha en V6:a.

Nyligen blev det klart att Daniel Craig ska spela agent 007 i nästa James Bond-film som har premiär i november 2019. Ska det bli sista gången vi får se James Bond ratta en Aston Martin med traditionell förbränningsmotor? Sedan är det hybrid- eller eldrift som gäller. Såvida agenten inte byter märke vill säga. Men då får han inte välja vare sig McLaren eller Bentley. De har sedan tidigare berättat att de är på samma väg.